Несериозно е от страна на премиера да всява паника в

...
Несериозно е от страна на премиера да всява паника в
Коментари Харесай

Несериозно е премиера да всява паника, особено когато става дума за академик химик

Несериозно е от страна на премиера да всява суматоха в обществото, изключително когато става дума за учен химик. Няма никакви опасности за детонации, за строшаване на оборудването и т. н. Това е една от най-модерните рафинерии в света, посочи енергетикът Мартин Владимиров по отношение на “Лукойл ” в изявление за БНР.

Нито има условия за повишение на цените на горивата у нас, нито се чака дефицит на горива. Това мнение изрази Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

“По-големият въпрос е защо цените останаха толкоз високи през целия интервал на дерогацията. Това е въпрос, на който никой не желае за отговори ”, сподели той.

Цените на горивата ще останат същите, каквито досега. Близки до междинните в Европейски Съюз. Преди налози и такси. Не чакам сензитивна смяна на пазара на горивата, акцентира специалистът.

Имаме сериозен риск за българския бюджет за тази година заради връщането на корпоративния налог назад на “Лукойл ”, счита Владимиров.

Това, което беше импортирано предплатено като налог, може би в този момент ще би трябвало да се върне от българската страна, изясни той. По думите му, в този момент, когато действителната облага се окаже по-малка, България няма учредения да задържи този налог.

Руската компания сега няма интерес да напусне пазара в България. Но все пак може да се стигне до фиктивна продажба, при която рафинерията да бъде поета от компания в района. Азерска или казахстанска. Така разяснява Мартин Владимиров в предаването “Преди всички ”.

Въпреки че на хартия ще се обработва казахски или азерски петрол, действително приходите ще отиват още веднъж в Русия, добави той.

“Подобни схеми съществуват в региона и това е най-голямото терзание – че България ще помогне да продължи да се “изпира ” съветски петрол. ”

Много е значимо да е достоверна договорка, да има “автентични ползи, а не камуфлаж ”, сподели Владимиров.

Рафинерията може да преработва повече от 20 сорта нефт и няма софтуерни аргументи да се резервира зависимостта от съветския петрол, посочи той.

Според него няма заплаха рафинерията да остане без суровина за прочут интервал от време.

Още вести четете в секция Бизнес.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР