Неравнопоставеността във финансирането на психиатриите и липсата на контрол са

...
Неравнопоставеността във финансирането на психиатриите и липсата на контрол са
Коментари Харесай

Премахват изискването за създаване на регистър на психичноболните

Неравнопоставеността във финансирането на психиатриите и неналичието на надзор са в основата на всички проблеми в тази сфера, а предложенията, които прави омбудсманът за законови промени са чудесни, само че в действителността някои от тях са невъзможни.

Това съобщи през днешния ден министърът на опазването на здравето в оставка проф. Христо Хинков по време на съвещанието на Временната комисия за отбрана на правата на психичноболните пациенти и правене на законодателни промени, които да ги подсигуряват.

Той бе безапелационен, че клинични пътеки в психиатрията би трябвало да има, а качеството на лечебната активност в психиатричните стационари би трябвало да бъде обект на надзор, което може де се случи в случай че те минават през процедура за акредитация.

По думите на проф. Хинков въвеждането на клинични пътеки ще докара до по-добра финансова отчетност, а средствата, планувани в Плана за възобновяване и резистентност за построяването на 300 амбулатории в отдалечени райони би трябвало да бъдат пренасочени за построяването на 12 центъра за психологично здраве в огромните градове. Министърът в оставка обоснова това предложение с очевидната, по думите му, наклонност за деинституционализация на психиатричната грижа, при която интервенциите са изнесени главно в общността, а не в стационарите.

По време на полемиката множеството участници се сплотиха към мнението, че е належащо прецизиране на текстовете, препоръчани от омбудсмана за промени в глава 5 на Закона за здравето и Наредба 1 на Министерство на здравеопазването от 2009 година и дефинираха някои от тях като неприемливи. От показаните причини стана ясно, че е мъчно да се осъществя на процедура предлагането при нужда от имобилизация и изолираност на пациент в екипа да се включват правист и представител на филантропична и правозащитна организация.

Също по този начин отрицание срещна и предлагането да бъде въведен електронен указател, в който в действително време да се записват всички дейности по имобилизация и изолираност с данни за нуждата от тях и времевия период, в който пациентът е бил наведен в това положение.

Председателката на комисията Деница Сачева, народен представител от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили дефинира основаването на такава осведомителна система като допустима от управническа позиция, само че уязвима от позиция на гласност, защото у нас стигмата към хората с психологична болест е доста публикувана.

В коментар по тематиката директорката на ДПБ – Нови Искър доктор Цветеслава Гълъбова попита по какъв начин на процедура може да се осъществя това предложение, като в психиатриите липсва личен състав, а случай може да възникне когато и да е на денонощието, освен това надали могат да се намерят средства за възнаграждение на правист и представител на НПО-сектора.

Деница Сачева прикани проблематичните текстове да бъдат още един път разисквани и редактирани и предложи здравното министерство в оставащите работни дни да активизира потенциала си и да изготви точни планове за съответния размер на средствата, които са нужни за ограничения, които да доведат до смяна на обстановката в психиатричната помощ.

Депутатът от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили проф. Костадин Ангелов изрази подозрение в действителните планове на този екип на Министерство на здравеопазването да предприеме дейности в тази посока. Той уточни, че по последна информация управлението на ведомството е разпоредило неотложно да бъдат разпределени средства за в допълнение материално стимулиране на администрацията в оптимален размер, включително и предплатено за последния месец, само че е свело финансовите разноски до нула.

Според проф. Ангелов това единствено потвърждава, че управителният екип на Министерство на здравеопазването се придържа към философията „ След мен и потоп “. Министърът в оставка Хинков репликира, че той повече няма да е към този момент положителното момче и ще споделя истината, колкото и нелицеприятна да е тя.

„ За да има клинични пътеки в психиатрията и нови ЦПЗ е нужна малко помощ и политическа поддръжка. Без това нищо няма да се случи “, акцентира проф. Хинков.

Министърът в оставка показа и предложенията на работната група към Министерство на здравеопазването за промени в Закона за здравето, които следва да бъдат импортирани в Народното събрание.

Сред тях са унищожаване на условието да бъде основан указател на психичноболните лице, а когато по силата на нормативен акт би трябвало да бъде заверен психологичния статус на някого, то това ще се случва по досегашния ред. „ На лицето ще бъде издаван административен документ от доктор, който ще съдържа данни за психологичното му положение все още на условие на документа. Информацията за психологичния статус на това лице в предишното ще се съдържа в досието му в НЗИС “, посочи проф. Хинков.

Той добави, че в закона ще бъде записано и гарантиране на цивилен надзор, с цел да се предотврати опцията случаят със починалия в ДПБ Ловеч пациент да се повтори.

Зам.-министърът на здравеопазването  доцент Михаил Околийски пък добави, че в закона ще бъде организиран и метода на финансиране на непрекъснато пребиваващите в психиатрични лечебни заведения 237 пациента.

На идващото съвещание на комисията, което ще бъде и последно, депутатите ще гласоподават решението си във връзка с предлаганите промени. Всички обаче бяха единомислещи, че измененията в Закона за здравето ще бъдат признати от идващия парламент.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР