Неправителствени организации предлагат ново решение за нелегалната миграция към България.

...
Неправителствени организации предлагат ново решение за нелегалната миграция към България.
Коментари Харесай

Калина Славова пред Дарик: Предлагаме спонсорска програма за мигрантите, но е редно да минат през двуетапна проверка

Неправителствени организации оферират ново решение за незаконната миграция към България. Идеята е за стратегия за частно спонсорство, което дава опция на търсещи интернационална протекция да аплайват за нея у нас от своята страна, само че преди този момент да минават през два типа инспекции – една от интернационална организация и втора от българските управляващи. Когато са утвърдени, програмата планува да има човек, който да им оказва помощ с настаняването и интеграцията, както да бъде техен „ спонсор “. Това описа пред Дарик Калина Славова, юридически асистент във „ Фондацията за достъп до права – ФАР “.

По думите й миграцията у нас е показана като нещо отрицателно.

„ Повечето хора знаят за незаконните имигранти, че те просто минават около границата, ние ги гоним и ги бием, тъй като не ги желаеме. И множеството хора считат, че това е методът да се оправим с незаконната имиграция като цяло. “, уточни тя.

Според нея обаче това не е задоволително дейно. Славова изясни, че даже и да вдигнем стена или да имаме най-жестоките и твърди ограничения, това няма да накара търсещите протекция да спрат да желаят сигурност и да се стремят към нея до край.

Към момента единственият легален метод за имиграция у нас на търсещи протекция е посредством система за събиране на фамилии – когато един човек е приет за емигрант у нас, може да подаде молба към Държавната организация за бежанците и в случай че е утвърдена, индивидът да докара и останалата част от фамилията си.

„ Вторият метод, който предлагаме, е посредством спонсорска стратегия. Хората още веднъж ще бъдат проверявани кои са те и това ще се случва на два стадия. Първо от интернационална организация като Върховния комисариат за бежанците на Организация на обединените нации, който има представителства във всевъзможни страни. Националните представителства биха могли да си сътрудничат, с цел да може всеки един искащ протекция да бъде тестван. Те към този момент имат такава процедура в други страни, тъй че не е невероятно да се случи и в България. И откакто бъдат тествани от тях и им бъде разрешено да стигнат до България, ще минават и публична инспекция или по-скоро да аплайват по реда и да получат интернационална протекция в България “, изясни тя.

„ Идеята е да знаем кой идва, за какво идва, може ли да пристигна и да знаем, че остават тук. Има ужасно доста хора, за които не знаем, че са в България, не знаем къде се намират. Не знаем изобщо дали са живи, сега Странджа особено е цялостна с трупове. Това е нещо, което разбираме от доста източници, в това число и наши бенефициенти, което е извънредно плашещо. Ние би трябвало да си дадем сметка, че това ще се ускорява повече, колкото по-жестоки ставаме на границата. Ако не се даде опция на хората да опишат за какво идват и от какво бягат, с цел да се разбере същинската причина, те ще не престават да се пробват и да измират по горите и пътищата, до момента в който не им дадем късмет “, сподели още Калина Славова.

По думите й показват концепцията към този момент на по-високо равнище – Министерски съвет и Народно събрание. Тя се надява да има пилотен план и обществото ни да разбере повече проблемите на бежанците.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР