Непал спира да издава на гражданите си разрешителни за работа

...
Непал спира да издава на гражданите си разрешителни за работа
Коментари Харесай

Непал спира да издава на гражданите си разрешителни за работа в Русия и Украйна след смъртта на 10 негови войници

Непал стопира да издава на жителите си разрешителни за работа в Русия и Украйна до второ разпореждане, откакто минимум 10 негови бойци, служещи в съветската войска, са били убити, оповестява Българска телеграфна агенция.

Катманду изиска от Москва да не набира непалски жители в съветската войска и неотложно да изпрати назад всички негови военни, както и да изплати обезщетения на фамилиите на починалите.  

Според калкулации на държавното управление към 200 непалски жители служат в съветската войска, а външният министър Нараян Пракаш Сауд съобщи пред държавната осведомителна организация РСС, че към 100 непалци се водят безследно изчезнали.

Непалските военнослужещи, наричани гуркхи, са известни със смелостта си и с бойните си умения. Някои от тях са служили в английската и индийската войска след оповестяването на независимостта на Индия през 1947 година по силата на тристранен контракт. С Русия обаче не е сключвано сходно съглашение.

Решението краткотрайно да се прекрати издаването на разрешителни за работа в Русия и Украйна има за цел да минимизира загубата на човешки животи и ще остане в действие, до момента в който не бъдат издадени спомагателни разпореждания, сподели Кабирадж Упрети, шеф в отдела за задгранична претовареност.

Непалските мигранти би трябвало да получат позволение за работа от държавното управление, с цел да стартират работа на цивилни постове в чужбина. Това им дава право на държавна помощ при положение на изключителни обстановки или на обезщетение за фамилиите им при положение на гибел.

Милиони непалци са заети в цивилния бранш, главно като служащи в индустриални предприятия и в строителния бранш в Южна Корея, Малайзия и Близкия изток.

Миналия месец непалската полиция арестува 10 души по обвиняване, че са се опитвали да изпратят безработни младежи в Русия, с цел да стартират незаконна работа в армията.

През последните две години над 800 непалци са получили разрешителни за работа в Русия, само че длъжностите, които заемат, не са свързани с армията, сочат публични данни. Към момента няма информация по отношение на обстановката с непалците в Украйна.  

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР