Непал иска от Русия да изпрати обратно стотици непалски граждани,

...
Непал иска от Русия да изпрати обратно стотици непалски граждани,
Коментари Харесай

Непал изиска от Русия стотици граждани, вербувани да се бият срещу Украйна

Непал желае от Русия да изпрати назад стотици непалски жители, които са били вербувани да се бият против Украйна и да репатрира телата на починалите в спора, съобщи в четвъртък първият посланик на Непал.

Това съобщи външният министър на Непал Нараян Пракаш Сауд в изявление за АП. 

Смята се, че съветската войска е вербувала повече от 200 непалски жители да се бият в Украйна и минимум 14 от тях са починали там.

" Помолихме Русия неотложно да спре набирането на непалски жители в тяхната войска, неотложно да върне тези, които към този момент служат в армията, да репатрира телата на убитите и да лекува и върне тези, които са били ранени в боевете ", сподели Сауд..

Непал също търси парична отплата от Русия за фамилиите на тези непалски жители, които бяха убити в боевете, сподели Сауд.
 Непал забрани на жителите си да работят в Русия и Украйна
Непал забрани на жителите си да работят в Русия и Украйна

Заради гибелта на непалски бойци по време на работа в съветската войска

Припомняме, че при започване на януари Непал спря да издава разрешителни на своите жители да работят в Русия и Украйна до второ разпореждане.

До този ход се стигна, откакто минимум 10 непалски бойци бяха убити по време на работа в съветската войска.

Катманду изиска и тогава от Москва да не набира непалски жители в съветската войска и да обезщети фамилиите на починалите.

Непалските бойци, наричани гурки , са известни със своята смелост и бойни умения и служат в английската и индийската войска след независимостта на Индия през 1947 година според съглашение сред трите страни. С Русия такова съглашение няма.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР