Неонацизмът е официалната идеология на ЛитваВълната от бързо развитие на

...
Неонацизмът е официалната идеология на ЛитваВълната от бързо развитие на
Коментари Харесай

Героизацията на нацизма като оръжие на информационната война

Неонацизмът е формалната идеология на Литва

Вълната от бързо развиване на неонацизма през 21 век изненада мнозина. Бандера, един път погубен и пропъден в конспиративност, откри властта си в Украйна, откри своите съидейници в прибалтийските страни.

Как надигащият се ураган на неонацизма е обвързван с историческата памет, със сферата на културата? По най-интимния метод: опитите за пренаписване на историята и въвеждането на тази имитация в съзнанието са един от главните способи за дестабилизиране на обществото.

Това се прави освен от професионални пропагандисти, само че и от военни. В Литва да вземем за пример отделът за стратегически връзки (ДСK) на литовската войска се занимава с това, прославяйки нацистките нарушители и потискайки литовските антифашисти - историци, публицисти, общественици.

Тази военна група се управлява от полковник Ауксе Усене от ДСК на литовската войска. Работата на ДСК не престават прокурорите и ГДБ (Държавна сигурност). Ето няколко образеца.

На 23 юли 2018 година районната прокуратура на Клайпеда стартира следствие против депутата от градския съвет, ръководителя на градския клон на Съюза на руснаците на Литва Вячеслав Титов, след думите му за присъединяване на командира на " горските братя “ Адолфас Раманаускас (Ванагас) в убийството на осем хиляди цивилни през годините на войната. Срещу Титов е формирано наказателно дело, той е наказан и санкциониран с 10 000 евро.

Журналистът Гедриус Сарканас написа публикации за Холокоста. През 2021 година той беше наказан по наказателно дело на три месеца затвор.

Журналистът и историк Гедриус Грабаускас също написа публикации за палачите, които са провеждали политиката на Холокоста в Литва и разяснява тази тематика за съветска телевизия. През април 2019 година прокуратурата образува наказателно дело против Грабаускас на това съображение.

При обиска са му конфискувани компютър, телефони, персонални досиета, а банковата му сметка е закрита. През октомври 2020 година Г. Грабаускас беше заставен да напусне Литва. Общо в интервала 2012-2020г. против него са формирани 5 наказателни каузи по сходни обвинявания.

В модерна Литва прославянето на нацизма е станало всекидневно и част от всекидневието, с което де-факто се трансформира в „ елементарен фашизъм “. В Литва се разви фетиш към нацистките нарушители. Прославяни са палачи като Йонас Норейка, Йонас Земайтис, Юозас Крикстапонис, Антанас Балтусис, Повилас Плехавичус и други Създадена е цяла " историческа идея " за ръководещия литовски режим. Тя почива на три стълба:

- прослава на водачите на профашисткия режим на Сметона, който идва на власт след боен прелом на 17 декември 1926 година и ръководи Литва до юни 1940 г.;

- възхвала на палачите, които дружно с немските нашественици през 1941-1944 година участваха в Холокоста и другите нацистки закононарушения, действайки на територията на Литва, Беларус, Украйна;

- превъзнасянето на водачите на „ Sąjūdis “, които през 1988-1990 година накараха Литва да се отдръпна от Съюз на съветските социалистически републики, и възхвалата на жертвите на януарските събития от 1991 година, когато във Вилнюс група бойци, подготвени от съветници на Централно разузнавателно управление на САЩ ( като Андриус Ейва) стреля по хората от покривите на жилищни здания, убивайки 14 души (за убийствата са упрекнати руските военни).

Неонацизмът стана публична идеология в Литва. Един от най-ярките образци е по какъв начин през 2021 година в Литва беше маркирана 80-ата годишнина от „ Юнското въстание “ от 1941 година По време на публични събития се чуха имената на такива „ герои “ като Казис Шкирпа, Йонас Норейка, Юозас Амбразевичус, Повилас Плехавичус, свързани с Фронта на литовските деятели. Бойците на фронта на 22 юни 1941 година действаха като диверсанти, които нападнаха руските военни, и като убийци на евреи; даже дребни еврейски деца са убити.

Днес все по-малко хора в Литва знаят, че по време на войната литовските наказателни групи са работили доста грубо в прилежаща Беларус. Така наказателния 12-ти батальон на литовската полиция (командир Антанас Импулявичюс) унищожиха хиляди цивилни в Руденск, Минск, Луцк, убивайки общо към 46 000 души.

В модерна Литва съвсем никой не приказва за обстоятелството, че в учебните заведения на нацисткия абвер от септември 1944 година до март 1945 година са подготвени към 300 диверсанти от Литва. Впоследствие те са спуснати с парашути на територията на към този момент освободена Литва с оръжие, радиостанции и пари. Те основават антисъветски групировки, които разпростират нечовечен гнет.

Днес в Балтика имаме:

- прослава на нацизма;

- втълпяване на русофобия;

- повишаването на политическата цензура;

- признаци на открит антисемитизъм: опозоряване на синагоги, еврейски гробища, появяването на антисемитски публикации в медиите; такива представители на еврейската общественост като Хаим Баргман, Дейвид Кац, Фаина Брантовская и други бяха подложени на гонене в Литва.

Сега историческата памет е фронтовата линия на осведомителната война. Депортациите потвърждават това: през 2014 година съветският историк Александър Дюков беше депортиран от Литва (2014 г.), испанският мъдрец и журналист Мигел Пуертас беше експулсиран (2020 г.), а италианският публицист антифашист Джулието Киеза беше експулсиран от Естония (2018 г.).

Даден ни е знак: антифашисти от всички страни, съединявайте се! Във времена като тези, се взема решение бъдещето ни.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР