Нелепо е да товарят с това задължение битовите потребители, коментира

...
Нелепо е да товарят с това задължение битовите потребители, коментира
Коментари Харесай

Ще надуят ли сметките ни за ток заради дефицита във фонд „Сигурност“?

Нелепо е да товарят с това обвързване битовите консуматори, разяснява проф. Владимир Колев 

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов предвижда, че от 1 юли цената на електрическата енергия може да се увеличи поради насъбран недостиг във фонд „ Сигурност “ на електроенергийната система, а в „ Тази заран “ по бТВ енергийният специалист проф. Владимир Колев разяснява, че това е неуместно. 

Този фонд трябваше да се попълня от така наречен обвързване към обществото, което отпадна, или от така наречен свръхпечалби от енергийните сдружения, каквито мъчно може да се намерят при тези цени на ел.енергията на нашата и на интернационалната тържища, изясни той. 

„ Цената на тока към този момент мъчно може да се дефинира дори и от регулатора. Погледнах какви са приблизително претеглените цени на Българската самостоятелна енергийна борса. За април са 113 лв. на мегават/час или 15 ст. на кW/h. Очаквах да отпадне нощната сила, тъй като тя надали е повече от 20% от общото ползване и това няма да докара до фрапантно нарастване на сметките на битовите консуматори “, съобщи професорът, който е и част от управителния съвет на Българската стопанска камера и ръководител на Българската браншова камара на енергетиците.

„ Нормално е даже да няма потребност от този фонд. Ако цените са вярно контролирани и сложени на пазарни условия, ще се загуби смисъла от него “, добави той.

„ Ако регулаторът усили цените на силата за контролирания пазар и те станат по-високи от нерегулирания, какво ще би трябвало да създадем? Излизаме на нерегулирания. Какъв е смисълът тогава? “, попита проф. Колев. 

„ Странно ми е. Той е образован човек. Нещо се е изпуснал “, добави той, след което се засмя. 

„ Либерализацията на пазара при тези цени на електрическата сила няма да докара до фрапантни нараствания на разноските на битовите консуматори. Отложиха я по политически аргументи “, сподели още професорът.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР