“Недостигът на лекарства е нарастващ проблем в ЕС и САЩ

...
“Недостигът на лекарства е нарастващ проблем в ЕС и САЩ
Коментари Харесай

ИАЛ: Липса на 70 лекарствени продукта от началото на годината

“Недостигът на медикаменти е възходящ проблем в Европейски Съюз и Съединени американски щати в последните години. Този проблем се разпростра изключително след пандемията от COVID-19, както и геополитическата обстановка ”. Това съобщи здравният министър проф. Христо Хинков, който взе присъединяване в спорен конгрес “Актуални провокации пред лекарствоснабдяването в България ”.

“Само за три месеца Министерство на здравеопазването е разгледал над 65 сигнала по отношение на дефицит на разнообразни лекарства. Екипът ми предложи решения на казуса като ускорена доставка, пренасочване на доставка от други страни и други ”, сподели още проф. Хинков.

Проф. Илко Гетов, заместител -министър на опазването на здравето, сподели, че нещата с физическата досегаемост до медикаменти не се усъвършенства. “Поради тази причина взехме решение да създадем това медийно събитие, с цел да има разговор и да забележим какви решения можем да предприемем ”, сподели още проф. Илко Гетов.

Лука Чичов, общоприет управител на IQVIA за България, съобщи, че на равнище Европа липсват изчерпателни данни по какъв начин наподобява картината за дефицит на медикаменти. “Почти 50 000 случая на дефицит на медикаменти са получени в страните от Европейски Съюз сочи разбор, изработен през септември месец тази година. От тези 50 000 действително дейните случаи на разгласен дефицит са малко над 8 500, защото огромна част от продуктите са към този момент неналични на пазара ”, разясни Лука Чичов. Той посочи, че най-липсващ е антибиотикът Амоксицилин.

От своя страна изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов съобщи, че се чака през февруари 2025 година платформата за дефицит на медикаменти да започва работа. По неговите думи, за първите шест месеца на годината, в ИАЛ са постъпили 126 сигнала за липса на към 70 лекарствени продукта. 

От 1 октовмри влиза в действие и електроннта рецепта, която ще способства за изсветляване на този проблем.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР