Недостатък на ваксината против коклюш е причина за бума на

...
Недостатък на ваксината против коклюш е причина за бума на
Коментари Харесай

Доц. Мангъров посочи причината за бума на коклюш у нас

" Недостатък на имунизацията срещу коклюш е причина за взрива на болестта у нас в този момент ". Това сподели доцент Атанас Мангъров за Радио " Фокус ".

" Ваксината за коклюш постоянно върви дружно с тази за дифтерия. Дифтерията има същата епидемиология като коклюша - въздушно-капкова зараза. Има случаи не на дифтерия, а на коклюш, тъй като актуалните ваксини не защищават от това имунизиран да се болести и да кара болестта безсимптомно, като заразява другите. Този минус на имунизацията бе открит 35 година след въвеждането й. Тя не основават колективен имунитет, само че това бе разбрано едвам през 2014 г ", посочи доцент Мангъров.

" Случващото се в този момент е ставало и в Съединените щати, които вкарват същата като нашата ваксина против коклюш през 94-та година През 2012 година там се случва същото, което сега ние следим у нас - зараза от коклюш. Причината е органически минус на тези ваксини. Те са интегрирани в 4, 5 и 6-валентните препарати, мъчно е да се изхвърлят внезапно от приложимост. Ваксинирането против коклюш е обвързвано с имунизацията срещу хепатит Б, полиомиелит и така нататък и то е належащо. Решение на казуса е нов вид ваксина за коклюш ", добави медикът.

По думите му признак на коклюша е жестока кашлица. " Може да се получи прекъсване на дишането, кръвоизливи в мозъка. Увеличава се броят на белите кръвни телца. При децата това е сериозна болест - при новородените, недоносените и още неимунизираните против коклюш. За останалите възрастните хора той е една продължителна кашлица ", сподели още доцент Мангъров.

" При коклюш може да се даде антибиотик, само че той има епидемиологично значение. Антибиотикът понижава способността на индивида да популяризира инфекцията, което е значимо за груповия имунитет, само че не и за самостоятелното положение на пациента ", посочи медикът.

" Дете с коклюш без ваксина не може да бъде защитавано от другите деца, а би трябвало да се имунизира. Нужно е да разберем, че коклюшът при актуалното положение на имунизациите минава през всички деца в лека или тежка форма. Безсмислено е дете, което единствено кашля, да влиза в болница. То би трябвало да остане у дома единствено, в случай че кашлицата е в действителност доста мощна. Да затваряме образователните заведения е излишно ", счита доцент Мангъров.

" Колективният имунитет ще се сътвори, откакто епидемията премине през всички деца. Децата би трябвало да се имунизират съгласно националния календар. Новородените могат да се имунизират и 2 седмици по-рано. За момента, с цел да запазим новородените, е нужно да се имунизират бременните дами в края на третия триместър на бременността, само че не в последния миг преди раждане ", посочи той.

" До втория си месец децата би трябвало да си стоят у дома и в случай че могат, да се отсрочат погачи, питки, кръщенета. Могат да излизат, само че не да се събере цялата рода към бебето тъкмо по време на пандемия ", сподели още доцент Мангъров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР