Не смятам, че коалицията на национално равнище непременно ще бъде

...
Не смятам, че коалицията на национално равнище непременно ще бъде
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: Коалицията на национално равнище няма да бъде определяща при избора на местно ниво

Не считам, че обединението на национално ниво безусловно ще бъде определяща за остротата на борбата на локално ниво. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “ социологът и шеф на социологическата организация " Алфа Рисърч “ "  Боряна Димитрова. " Не можем да приказваме, че формиралата се в краткотрайна вероятност коалиция на национално ниво ще постави толкоз сериозен отпечатък върху локално ниво. Много повече ще гледаме балотажи или опълчване на персони, които си имат своята тежест, на партии, които си имат своите дефицити и своите тежести по места. Да не приказваме, че в по-малките общини са извънредно мощни локалните обединения, които много съществено диктуват обстановката по места ", добави социологът.

По думите на Димитрова, локалните избори се отличават с това, че слагат доста по-силно в центъра характерни локални конфигурации. Това са локални фигури, които са известни като хора с тежест, хора с известност, хора, които от време на време дълги години са в обещано обитаемо място. Те дотам са се сраснали с мястото, с решаването на едни или други проблеми, че хората ги възприемат доста повече като персона, като хората с тежест, плюсове и минуси, в сравнение с като представители на нещо толкоз мимолетно, което се е появило в този момент и обозначавано с термина " сглобка “.

" Има места, където се вижда, че почват да пробиват и да се показват по-ярко претенденти на локални сдружения. През последните 3-4 години набъбна интензивността на разнообразни локални сдружения, които имат свои локални дела. Те съумяха да се оформят, да станат разпознаваеми локални персони, които в този момент се явяват на локалните избори. Наличието на по-силна конкурентна борба и по-ясни други възможности, всред които хората да избират, е един положителен развой за българското общество. Възможността за избор постоянно подвига качеството на представянето и взискателността на хората. Точно поради това на тези локални избори ще имаме една по-сериозна конкуренция “, добави Боряна Димитрова.

В Бургас и Стара Загора вероятността сегашните кметове да бъдат избрани отново е доста по-голяма, счита още социологът.

" Пълна гаранция няма за никого. Всеки би трябвало да се явява с максимума от силите си, само че там има един доста огромен късмет за още един мандат. Самите градоначалници на Бургас и Стара Загора, в разнообразни типове изследвания, се употребяват с висока степен на доверие и поддръжка на жителите, освен от издигналите ги сили, само че от едни доста по-широки локални общности. Второто нещо, което прави усещане на двете места е това, че опозицията не се явява с единни, със мощни, с обединени фигури. Разпиляването посредством няколко претендента от страна на опозицията понижава силата, тежестта, престижа на тези фигури, които се явяват ", счита още тя.

" Добре е партиите да си дават сметка, че представителството в локалната власт е основно за тяхното политическо дългоденствие ", сподели още Боряна Димитрова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР