Не се заблуждавайте от растящите данни за потребителските цени, надникнете зад цифрите

...
Версия на тази история се появи за първи път в
Коментари Харесай

Версия на тази история се появи за първи път в бюлетина на CNN Business'Before the Bell. Не сте абонат? Можете да се регистрирате . Можете да слушате аудио версия на бюлетина, като щракнете върху същата връзка.

Потребителските цени в САЩ са се повишили с 3,2% за 12-те месеца, приключващи през юли, според последния индекс на потребителските цени, публикуван в четвъртък. Това се сравнява с 3% през юни.

Това е първият месец от една година, в който годишната инфлация се ускорява. Но все още не натискайте паник бутона.

„Не се заблуждавайте от повишаването на [годишната] инфлация“, отбеляза Джулия Полак, главен икономист на ZipRecruiter. „Инфлацията се забавя и го прави в по-широк набор от стоки и услуги.“

Икономическите данни винаги идват със своя справедлив дял от предупреждения. Обикновено те включват как месечните ставки и отделните компоненти - като газ, храна и подслон - могат да бъдат променливи. Но икономистите ровят в данните, за да видят как всичко се разпада.

Ако цените се покачат в течение на една година, както през последните три месеца, инфлацията ще бъде повече от 2%, каза Джо Брусуелас, директор и главен икономист на RSM US, пред CNN.

Тези числа се доближават много повече до нивото, в което Федералният резерв иска да види инфлацията. Централната банка на САЩ гледа към основния индекс на личните потребителски разходи за целта си за инфлация от 2%. През юни основният PCE се повиши с 4,2% на годишна база, според данни на Министерството на търговията.

Фед има какво да направи, но докладът за CPI от четвъртък показа, че повишенията на цените се забавят. Основният индекс на потребителските цени (CPI) – който премахва нестабилните цени на храните и енергията – се повиши с 0,2% за месеца, което доведе годишния процент до 4,7%, което е една степен под юнските 4,8%.

„В бъдеще наистина смятам, че ще видите облекчение спрямо основната оценка на инфлацията, около наемите, новите превозни средства и употребяваните превозни средства“, каза Брусуелас.

Дайте ми (по-евтин) подслон: Подслонът (т.е. наемът) все още играе огромна роля — най-малкото — в инфлацията. През юли разходите за подслон допринесоха с 90% за месечния ръст от 0,2%.

Това може да се промени през следващите месеци в най-драматичната мода, съобщава колегата ми Анна Бани.

Прогнозите на изследователи от Федералния резерв в Сан Франциско предполагат, че можем да видим най-сериозното свиване на инфлацията в подслоните от световната финансова криза от 2007 до 2009 г.

„Нашата базова прогноза предполага, че годишната инфлация на жилищата ще продължи да се забавя до края на 2024 г. и дори може да стане отрицателна до средата на 2024 г.“, пишат изследователите. „Това би представлявало рязък обрат в инфлацията на жилищата, с важни последици за поведението на общата инфлация.“

Моделите на изследователите дават доста широк диапазон за възможно движение, като инфлацията на подслоните спрямо предходната година в края на 2024 г. се оценява на някъде от отрицателни 9% до положителни 2% в базовия модел. Дори това увеличение в горния край би представлявало забавяне на инфлацията.

Месечните разходи за подслон са се увеличили с 0,4% през юли спрямо юни и със 7,7% спрямо предходната година. След стабилно нарастване на годишна база, инфлацията при жилищата се понижи за четири последователни месеца от 8,2% през март до 7,7% през юли.

Къде е говеждото? Повишаването на цените на говеждото спомогна за повишаване на инфлацията при храните у дома с 0,3% през юли, съобщава колегата ми Даниел Винер-Бронър.

От юни до юли, коригирана за сезонните колебания, цената на суровото печено телешко скочи с 6,5%. Цените на суровите телешки стекове се повишиха с 2,3%, а на суровите мляни говежди 1,5%. Общо говеждото и телешкото месо са поскъпнали с 2,4% миналия месец.

По-високите цени бяха регистрирани, тъй като доставките на говеждо месо в страната се свиваха. Екстремната суша през последните години накара фермерите бързо да продадат добитък, тъй като условията, плюс по-високите разходи за фураж, направиха скъпо или невъзможно поддържането на стадата. Тази вълна от продажби, особено на крави, използвани за разплод, доведе до ограничения в предлагането тази година.

Наемите в Манхатън скочиха до рекордно високо ниво... отново

Наемите в град Ню Йорк достигнаха рекордно високо ниво през юли, съобщава Anna Bahney.

Това е третият път в рамките на четири месеца, в който наемите на Big Apple отбелязват нов рекорд, а последното увеличение идва, когато наемите стават по-евтини в други части на страната.

Средната цена за наем на апартамент в Манхатън е била 4400 долара през юли. Това е с 6% повече от преди година и с 2,3% спрямо юни, когато наемите бяха 4300 долара, според доклад на Дъглас Елиман, брокерска компания, и Милър Самуел, оценителска и консултантска фирма.

Жилищен апартамент сгради се виждат на 26 юли 2022 г. в Ню Йорк. Жилищни жилищни сгради се виждат на 26 юли 2022 г. в Ню Йорк. Спенсър Плат/Гети изображения

Всички показатели за наема, проследени в отчета — включително среден наем, среден наем, включително концесии и среден наем — достигнаха рекордни стойности. Средният наем за всички апартаменти е $5,588.

„Това е разочароващо за мнозина“, каза Джонатан Милър, президент и главен изпълнителен директор на Miller Samuel. „Идеята, че наемите са на своите върхове или близо до върхове, не предполага значително подобрение в достъпността.“

Прочетете повече тук.

VC бият тревога за нови правила, ограничаващи американските технологични инвестиции в Китай

Предложените от администрацията на Байдън нови ограничения върху американските технологични инвестиции в Китай могат да нанесат „голям удар“ на китайските стартиращи компании, съобщава моята колега Мишел То.

Администрацията на Байдън обяви в сряда, че ще ограничи инвестициите на американски фирми за рисков капитал и частни капиталови инвестиции, както и съвместни предприятия, в китайски изкуствен интелект, квантови изчисления и полупроводници.

Въпреки че новите мерки все още се оформят, DCM, фирма за рисков капитал от Силициевата долина, която управлява инвестиции на стойност над 4 милиарда долара, заяви, че поръчката ще промени „начина и структурата“ на нейните инвестиции в една област: изкуствен интелект.

Длъжностни лица, които обявиха ограниченията в сряда, многократно подчертаха, че целта им е да попречат на американския капитал да помага на китайската армия - а не да навреди на китайската икономика.

Прочетете повече тук.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР