Не се случва често бизнес, който все още не е

...
Не се случва често бизнес, който все още не е
Коментари Харесай

Приложението за финансово планиране PlanDelta привлече инвестиция 2.3 млн. евро

Не се случва постоянно бизнес, който към момента не е излязъл на пазара с решение, да получи сериозна инвестиция и голям интерес от евентуални бизнес ангели. Още по-рядко е да се наложи да откаже 700 хиляди евро, тъй като искащите вложители са прекалено много.

Дали поради и Мартин Миланов в управлението на компании, или тъй като концепцията им за артикул за финансово обмисляне на дребни и междинни предприятия е добра, компанията им PlanDelta съумява да набере 2.3 млн. евро в сийд рунд. Води го фондът RTP Global, който влиза с 1.5 млн. евро.

В този рунд българският фонд влиза с 320 хиляди евро. Останалите близо 500 хиляди евро влагат 17 бизнес ангели . С това финансиране оценката на компанията доближава към 12 млн. евро. Финансите ти на понятен език PlanDelta предлага SaaS услуга на абонаментен принцип за финансов разбор и обмисляне в дребни и междинни предприятия. " Повечето дребни компании работят с външен счетоводител и нямат достъп до финансите си. Ние се опитваме да съкратим този цикъл - всички финансисти да имат пряк достъп до данните на компанията си ", изяснява за услугата Милен Манев.

В доста случаи дребни и междинни предприятия употребяват Microsoft Excel, с цел да съхраняват финансовите си данни. PlanDelta предлага решение, което в границите на 24 часа вкарва всички данни на компанията в прегледен и елементарен за приложимост формат. Рекорден брой ангели " Вярваме, че всеки вложител в компанията способства за развиването й ", споделя Миланов. " В рунда вземат участие 17 ангели, като се наложи да откажем на трима претенденти. Защо ги искахме? Защото всеки от тях е потребен с нещо. Не можем да си позволим да ги наемем, по тази причина ги поканихме да вложат в нас. " Сред участниците във финансирането са Светозар Георгиев, съосновател на Telerik и Константин Дженгозов, финансов шеф на Payhawk. " Когато влагат, автоматизирано се вкарват и в плана. Работят с нас не гратис, а дори ни заплащат за това ", смее се той. Финансова инжекция за сигурност Парите от рунда ще отидат в надграждането на услугата на PlanDelta и създаването на спомагателна функционалност, а точно правенето на прогнози за финансовото показване на компании на база на досегашни резултати, услуга, която компанията назовава financial planning.
Реклама
За момента услугата тестват гратис 20 пилотни клиенти. Очакванията са през януари 2023 година продуктът към този момент да се заплаща, като месечната абонаментна такса в началото ще бъде към 100 - 150 евро, споделят от PlanDelta. " Планът е от януари да набираме действителни клиенти, да тестваме тактиката си за пазара и да подобряваме функционалностите, до момента в който развиваме идната стъпка за финансово обмисляне ", споделя Манев.

Прогнозите им за финансирането са, че няма да бъде изразходено до набирането на последваща инвестиция. " Накрая на този рунд, в границите на идващите 18 - 24 месеца желаеме да кажем на вложителите, че имаме постоянен артикул с клиенти, тествана тактика и е време да вложат още ", добавя Миланов.

А огромна инвестиция с изключение на разработки и уголемение на екипа дава сигурност на младата компания поради икономическите прогнози за 2023 година " Не знаем какво следва в международен мащаб, а парите ни дават " сланина " при по-сериозна икономическа конюнктура ", изясняват двамата.

" Ще стартираме с по-близки за нас компании, такива с връзки в страната - локални офиси или български създатели ", споделя Манев. Но оптимално бързо ще се стремят да навлязат и в други пазари като Съединени американски щати и Индия , където дребни и междинни предприятия могат да се възползват от модернизацията на финансовото ръководство, която предлага PlanDelta.
Реклама
" Финансите не са прекомерно характерни, което значи, че правилото е съвсем идентичен на всички места. Все отново ще нападаме малко по малко и пазар по пазар ", приключва той.
RTP Global е компания за рисков капитал, учредена от съветския бизнесмен и вложител Леонид Богуславски. Последният фонд на RTP започва през декември 2017 година и е в размер на към 200 млн. $ . Фокусира се върху компании в Северна Америка, Европа, Индия и Югоизточна Азия. Това е трети фонд на компанията, който се ръководи от съществуващи офиси в Ню Йорк, Москва и Бангалор, както и от нови офиси в Лондон и Сингапур. Свързани публикации Над 244 млн. $ са вложени в български стартъпи през 2022 година 22 ноември 2022, 12:29 Българската компания за служебни придобивки Re:Benefit притегли 1.2 млн. евро 17 ноември 2022, 15:17 Eleven Ventures търси компании, в които да влага по 300 хиляди евро 19 октомври 2022, 10:42 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мери Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР