Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден,

...
Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден,
Коментари Харесай

С колко повече ще плащаме за козунак тази година

Не се чака покачване на цената на козунаците преди Великден, тъй като има голяма конкуренция, която потиска цените, разяснява за Българска телеграфна агенция ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.
 
Няма една цена на козунака, тя се дефинира от производителя, като в нея влизат вложените в направата му първични материали, както и от човешкия труд и изразходваната електрическа енергия, изясни още Кукушева.
 
Тя насочи към всички консуматори съвет да не се доверяват на " измислени майстори в интернет пространството ", които афишират невероятни цени с обещанието за извънредно качество, както и да не се подвеждат от етикети „ био “.
 
Какви са цените на козунаците в страната ревизираха кореспондентите на Българска телеграфна агенция.

Има повишаване при козунаците в Бургас, сподели инспекция на Българска телеграфна агенция. С  близо 20 % се е нараснала цената в една от бутиковите пекарни в града. " По-високи са цените на всички млечни артикули, в това число маслото, които са главните съставки на козунака. Шоколадът също е със повишени цени, локумът е към този момент съвсем 10 лева за кг. Обикновено преди празника, спекулативно скачат цените и при яйцата и захарта, тъй че няма по какъв начин браншът да не реагира ", сподели майстор-пекарят Деница Георгиева.

Например за 450 грама козунак, цялостен с локум и орехи или със стафиди цената е 23,50 лева На същата цена и грамаж е и козунакът с портокалови корички и шоколад. Цените им през предходната година бяха 21,00 лева, само че при тегло 600 гр. В пекарната от качествено брашно и хубави яйца се продават и чисти козунаци. За 350 грама цената е 13,50 лева, близо толкоз е коствала броя и предходната година, само че за 500 грама.

Във Варна цената на качествените козунаци е към 5 лева за половин кг. Управителят на една от известните фурни в града - Марияна Генова, уточни, че стремежът е да няма покачване спрямо предходната година, въпреки че по този начин облагата за производителя е минимална. По думите ѝ разноските към изработването на първокласен артикул са съществени – яйца, лой, положително брашно. Върху цената въздейства и токът. Ако козунакът е със стафиди, ядки или локум, цената му нараства още с най-малко към един лев. Тези артикули са с по 1,50 лева за кг по-скъпи спрямо предходната година, изясни Генова.

Цената на козунака във Велико Търново съвсем не се разграничава от миналогодишната. Пекарната на Централния кооперативен пазар предлага козунаци по класическа рецепта с грамаж от 480 грама на цена 4,00 лева По-висока е цената на козуначеното руло, в което се поставя плънка от шоколад или  мармалад, а тези първични материали са повишили цената си.
 
 Лъжат клиентите с боядисани козунаци за Великден в. Монитор
С 10 стотинки по-евтино излиза козунакът, подготвен в домашни условия през тази пролет по отношение на предходната година, сподели Дими Колева, чието семейство от десетилетия съблюдава традицията на домашно приготвения козунак. Тя е пенсионерка и с цел да следи  разноските в фамилния бюджет, прецизно записва в бележник всяка покупка. Така информация от май предходната година демонстрира, че за нужните артикули при приготвянето на един кг козунак са изразходвани 8,81 лева За тази година общата стойност за един кг домакински козунак е 8,72 лева, като повода за минималната разлика е по-ниската цена на захарта в комерсиалната мрежа през тази година. Цените на останалите артикули за фамилната рецепта - яйца, квас, брашно, прясно мляко, масло, ванилия и лимон също са без основни разлики от миналогодишните.
 
В Свищов за Великден не се чака повишение на цената на козунака. За чистия козунак (без локум, мармалад или шоколад) цената ще бъде сред 3 и 5 лева, споделиха търговци от дребна пекарна в града.

До 60 лв. стига цената на козунака за Великден

С 40-50 стотинки е по-скъп козунакът в Добрич тази година. Технологът на компания с хлебопекарна в село Стефаново Теодора Добрева изясни, че това се дължи на нарасналите цени на някои първични материали. Тя сподели, че цената на брашното не се трансформира, само че при захарта, маята, яйцата има необяснимо повишаване. Хлебопекарната предлага както елементарни козунаци, по този начин и с разнообразни типове заряд, като локум, стафиди, шоколад. Великденските хлябове се оферират и в разнообразни разфасовки, като има от 260 до 500 грама.

В Монтана цената на козунаците не се повишава спрямо предходната година. Тя варира сред 3,00 и 3,50 лева за 500 грама и сред 6,00 и 7,00 лева за кг. Тя е една от най-ниските в страната и не се повишава спрямо предходната година, съобщи за Българска телеграфна агенция притежателят на най-голямата локална компания за произвеждане на хлебни и сладкарски произведения Валери Кръстев.
 
Козунаците в Монтана са 2-3 пъти по-евтини в съпоставяне със София, където 500 грама костват 8-10 лева, кг по другите разфасовки излиза 16-20 лева а на някои места и повече, разяснява Кръстев. Той заяви, че преди 15-20 години в Монтана е имало 18 хлебопекарни, а сега са останали единствено две, като останалите са банкрутирали и са разпродали машините. Причината е доставка на на ниска цена самун, хлебни и сладкарски артикули от огромните хлебозаводи в София. 
 istock istock
Повишение на цените на козунаците с към 10 % регистрират в Пазарджик. Цената се движи от 3,70 лева до 9,20 лева Тя зависи от производителя, грамажа и наличието. Най-евтини са елементарните плетени козунаци, а най-скъпи - вид „ Панетоне “ със стафиди и ядки.
 
Няма съображение за повишение на цената на козунака в Пловдив, сподели за занаятчия Димитър Йолтов, притежател на пекарна в центъра на града. Сладкият самун със стафиди при него резервира миналогодишната си цена от 6,50 лева, както и грамажа си. Цената на брашното тази година е ниско, яйцата са по 50 ст., както и предходната година, захарта също резервира цената си, добави майсторът. По думите му има повишаване на някои консумативи, само че то не може да оправдае по-висока цена.

Йолтов изясни, че Великденската акция е почнала още с празниците на католици и арменци, и сега от пекарната му всеки ден излизат по към 100 броя. Той чака в трите дни към празника да бъдат закупени общо сред 2500 – 3500 козунака.
Цените на заводския козунак по магазините в Пловдив варират от 2,50 до 3,50 лева, откри репортерската инспекция.
 
Повишение с 20 стотинки при великденските козунаци чакат в Стара Загора от едно от най-големите предприятия за произвеждане на самун и хлебни произведения в града. За Българска телеграфна агенция шефът на компанията Гергина Димитрова уточни, че смяната е в цената на мазнините и на захарта. Продажната цена във фирмения магазин на производителя е 3,50 лева за типичен козунак, а с спомагателни съставки цената е 5,20 лв.. „ Козунакът, който ние произвеждаме, се меси на ръка и не съдържа консерванти “, сподели Димитрова.
 
За идните великденски празници от компанията ще произведат сред 4000 - 5000 козунака, които ще бъдат прясно забъркани в последните дни на Страстната седмица. Тя акцентира, че главно се работи по поръчка, защото козунакът е с продължителност 5 дни, заради неналичието на консерванти и стабилизатори.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР