Не очаквахме чак такъв успех, но всичко мина страхотно и

...
Не очаквахме чак такъв успех, но всичко мина страхотно и
Коментари Харесай

Триумф на българското кино в Карлови Вари: Уроците на Блага получи Голямата награда Кристален гло

" Не чакахме чак подобен триумф, само че всичко мина ужасно и това към този момент доста ни задължава отсега нататък ", сподели за Българска телеграфна агенция режисьорът Стефан Командарев, откакто получи Голямата премия " Кристален глобус " от кинофестивала в Карлови Вари.

Филмът ”Уроците на Блага ”, копродукция на България и Германия, бе отличен с Голямата премия " Кристален глобус ", с премията за най-хубава актриса за Ели Скорчева и с Голямата премия на екуменическото жури на 57-ото издание на кинофестивала в Карлови Вари, Чехия.

 

Във кино лентата се споделя историята на неотдавна овдовяла стара жена, която е станала жертва на телефонни измамници.

 

„ Уроците на Блага “ връща на екран огромната българска актриса Ели Скорчева, която не беше снимала филми от началото на 90-те. Това е първото ѝ кино присъединяване от 30 години. Освен нея, в лентата са познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов и Герасим Георгиев – Геро.


" Не чакахме чак подобен триумф - сподели Командарев пред Българска телеграфна агенция. Беше страхотна премиерата преди няколко дни, имаше невероятни реакции на публиката, овации за Ели Скорчена, а по-късно бяха оповестени и извънредно мощни рецензии във " Варайъти ", " Холивуд рипортър " и други медии. Някои от тях дефинираха кино лентата като обществен трилър, което на нас доста ни хареса. Заминахме за Лайпциг, с цел да се приготвяме за фотоси за идващия филм. Вчера се прибрахме в София и се оказа, че би трябвало да пътуваме назад. Надявахме се на премия на публиката и премия за Ели Скорчева за женска роля, а се оказа, че с изключение на нейната премия, получихме и Голямата премия.

 

Тази вечер говорихме и с членове на журито, които изрекоха страдание, че по правилник имат право да присъдят най-вече две награди на един филм, тъй като за пет минути решили, че това е филмът. Така че ужасно мина, това към този момент доста ни задължава отсега нататък ", сподели режисьорът.

 

Той добави, че в този момент е значимо филмът да стигне до повече места, до всички кина, да стигне до повече фенове.

 

" Подготвяме към този момент и идващия филм " Made in EU ", който планираме да снимаме през март-април идната година, игрален филм със сюжет, обвързван с текстилните заводи в България ", сподели Командарев. Новият филм също евентуално ще може да бъде избран като обществен трилър.

Световната премиера на „ Уроците на Блага ” бе в Карлови Вари. Фестивалът в чешкия град се организира от 30 юни до 8 юли.

Специалната премия на журито и парична награда от 15 000 евро завоюва иранско-германската копродукция на Бехруз Карамизаде „ Празни гнезда ”. Бабак Джалали бе отличен с наградата за най-хубав режисьор за „ Фремонт ”.

Херберт Нордрум завоюва премията за най-хубав артист за ролята си в „ Хипнозата ” на Ернст де Геер.

В конкурсната стратегия на тазгодишното издание на фестивала се конкурираха 11 продукции, измежду тях бе и " Гражданинът светец ", копродукция на Грузия, Франция и България с режисьор Тинатин Каджришвили.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР