Не обичам много да пиша за пандемията, достатъчно пишат другите,

...
Не обичам много да пиша за пандемията, достатъчно пишат другите,
Коментари Харесай

Как НЕ се ваксинирах в Германия

Не обичам доста да пиша за пандемията, задоволително пишат другите, само че понякога се постанова. През последните няколко месеца познати и другари в България непрестанно се учудват, че още очаквам ред за ваксина в Германия. Явно не могат да повярват, че немската имунизационна система нито е стройна, нито е добре проведена.

 

В началото на месец май съумях да се записвам електронно, в особено обособената за задачата платформа на провинция Хесен. За отбелязване е, че се радвах на доста висок приоритет в листата на подлежащите на имунизация лица - поради уговорките ми на общински консултант. Затова и бях леко озадачена, когато два месеца по-късно - при започване на юли - към момента нямах никаква новина от платформата, с изключение на първичното удостоверение на регистрация.

В това време разнообразни мои познати от време на време успяваха да се " уредят " по някакви странни канали: едни - през компаниите и фондациите, за които работят, а други... по техни си неведоми пътища. Не си слагах това изключително на сърце, само че ми предстоеше пътешестване зад граница. Така че един прелестен юлски предиобед взех решение да се осведомявам до каква степен съм се " изкатерила " в описите.

Въоръжена с положително въодушевление, позвъних на телефона за контакт, с цел да попитам по какъв начин се движат часовете и дали мога да разгадавам на имунизация в обозримото бъдеще. Разговорът се оказа приблизително тежко тестване за редови консуматор, само че като специфичен бонус регистрирам, че след 9-минутно очакване с музика и текст ми отговори... чиновник с българско име.

Изненадата престана да бъде прелестна в мига, в който той най-любезно ме осведоми, че въобще не разпололага с нужната ми информация и няма никаква визия кой дава отговор за раздаването на часове за имунизация и коя немска работа стои зад телефонната линия. Накрая най-любезно ме осведоми, че не може да ме свърже с никакво отговорно лице и че сега свободни часове няма, а персонално той няма безусловно никаква визия по кое време и дали въобще ще има.

Леко ядосана, по-късно още веднъж пробвах да се свържа с някой различен от личния състав на платформата. Попаднах на различен чиновник от България. Той беше много по-отракан и по-словоохотлив. Сподели, че ме чака очакване от рода на два-три месеца, без значение от високия ми публичен приоритет. Така че... да не съм се била тормозила.

След още десетина дни дочаках заветната поща от платформата. " Офертата " беше, че редът ми за първата игла е в средата на юли. Докато чаках, взех решение да се свържа с домашната ми лекарка и тя ме предложения да се (до)ваксинирам при нея. Аз се съгласих и по тази причина влязох в отпускарския сезон с една доза.

Таях вяра втората игла в действителност да ми я " боднат " в Гоце Делчев. Регионалната здравна ревизия в Благоевград услужливо е предоставила виртуална информация за имунизационните кабинети в региона, само че при започване на август " проработи " само телефона на МБАЛ „ Иван Скендеров “.

Тук се постанова да уточня, че свързването ми се състоеше в това моите 5 (пет) позвънявания да бъдат отказани и, до момента в който се чудех какво става, да ми се обади назад една служителка на болничното заведение. Тя ме нахока крепко типично по нашенски. Лайтмотивът беше каква съм аз, че да ги трежова късно. А най-после, очевидно усетила, че постепенно групирам въздух, с цел да й отговоря и аз по нашенски, врякна финално и с всичка сила  " Ама апелирам ви се, имаме си и друга работа! Не ни безпокойте! ” и затвори. Беше доста парещ ден, а имахме и фамилен празник, тъй че си спестих напъните да се гмурна в по-дълбоко отвращение.

Сега още веднъж съм в Германия и още веднъж си очаквам реда. Чудото би трябвало да се случи на 2 септември. Аз обаче към този момент не разбирам доста обществените недоволства на политици и управленци, че хората не желаят да се имунизират. Ето ме мен, жив образец - желая, но не може. Надявам се въпреки всичко да съумея, тъй като на хоризонта - по-точно през октомври - се задава въвеждането на " възпитателни такси " за тестване на неимунизираните жители. Танцуването на новите варианти по гръцката писменост - също. Днес е Делта, на следващия ден ще е Ламбда...

Дали обаче ще ни се наложи да чакаме до Ипсилон и Омега? Политическата инсуфициенция (медицински термин, означаващ непълнота, некадърност да се извършва изцяло дадена функционалност - бел. ред.) в огромни елементи на Европа е повсеместна. За жал, това мое изказване се удостоверява ежедневно.

Неотдавна, да вземем за пример, федералният министър на опазването на здравето Йенс Шпан прикани за самообладание до пролетта на 2022 година, когато - най-малко съгласно неговите упования - обстановката щяла да се разведри. Нищо, че преди няколко седмици персонално той уведоми цяла Германия, че деца и родители още веднъж би трябвало да се стягат за... неходене на учебно заведение! Изобщо, фокусът май предпочитано стартира да се мести върху децата, само че това е тематика за идващ диалог.

Час-два преди да приключа с текста, още веднъж надзърнах в уеб страницата за организация на имунизацията в Провинция Хесен. Там написа, че от 2 август 2021 година имунизационните центрове са свободно отворени за всеки. И това е прелестно. Странното е, че аз - като общински консултант, т.е. гражданка с висок приоритет - по-рано от 2 септември не мога да си " бодна " втората игла. Ако някой може да ми изясни това за какво е по този начин, ще го почерпя с едно огромно пиво - от Lagavulin нагоре.

Марта Монева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР