Не може да не се влюбите в италианската кухня, особено

...
Не може да не се влюбите в италианската кухня, особено
Коментари Харесай

Фегато ала Венециана (Телешки дроб по венециански)

Не може да не се влюбите в италианската кухня, изключително откакто опитате този свръхестествен деликатес - Фегато но Венециана

Необходими Продукти

● телешки дроб - 500 г
● лук - 6 гл. огромни шалот
● масло - 3 с.л.
● зехтин
● сол
● алено вино - 1/3 ч.ч. или към 50 мл
● балсамов оцет
● гарнитура - по избор

Начин на подготвяне

Предварително телешкият дроб се накисва за една нощ в прясно мляко. Оставя се в ледник. На идващия ден се изважда и доста добре се подсушава в домакинска хартия и се отстраняват всички жилки, в случай че има такива. Нарязва се на филийки към 1 1/2 см.

Лукът се почиства и нарязва на филийки.

Разтопяват се лъжица и половина масло и малко зехтин в тенджера с дебело дъно на сдържан котлон. Добавя се лук на филийки, посолява се и се оставя за 4-5 мин на котлона да се задушава, като постоянно се разбърква. Трябва да омекне, само че не и да се зачерви - би трябвало да остане бял. След избраното време се смъква от котлона и се оставя встрани.

В по-голям тиган се налива зехтин и на сдържан огън се изпържват филийките дробчета. Посоляват се. Трябва да са с прелестен златист тен. Готови се прибавят се към лука и се оставят на топло.

В същия тиган се прибавя последната лъжица масло, виното, като се остъргва дъното от полепналите частици и се оставя на сдържан огън да деглазира и да се редуцира на половина. В този сос се прибавят дробчетата с лук, овкусява се богато с балсамов оцет на усет. Оставя се за няколко минути на сдържан огън и лукът би трябвало да се слее хубаво със соса.

Гарнитура:картофено пюре

Забележка: В истинската рецепта тел. дроб не се изкисва за една нощ в прясно мляко, а напряко се измива, подсушава и подготвя. Балсамов оцет се прибавя на усет, към 50 мл.

Ползвах хубаво аржентинско алено вино.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР