Не мислех, че т.нар. опозиция ще бойкотира приема на толкова

...
Не мислех, че т.нар. опозиция ще бойкотира приема на толкова
Коментари Харесай

Как 7 въздържали се спряха с ехидни усмивки актуализацията на бюджета на Созопол под диктовката на Р.*

Не мислех, че така наречен " съпротива " ще бойкотира приема на толкоз значими за хората решения

- 8 " за ", 7 " въздържали се ". Не минава. Продължете, г-жо Г.! - Параграф еди-кой си... нарастване с еди-колко си лв.... "

- 8 " за ", " 7 въздържали се ". Не минава...Председателят на Общинския съвет монотонно афишира резултатите от гласуванията.

Гласуването за актуализацията на бюджета от последната сесия натрапчиво изплува в съзнанието ми. Бавно простирам ръка към масичката до леглото. Пръстите ми напипват телефона, поглеждам го - 00:39. Сънят отново бяга от мен. Така е от 3 години, откогато съм Кмет на Общината. Всичко, претърпяно денем, нощем минава като филм пред очите ми. Куп мисли нахлуват в главата ми:

Докладната за актуализация на бюджета за 2022 година не мина. Липсваше един от моите съветници, по уважителни аргументи. Не мислех, че така наречен " съпротива " ще бойкотира приема на толкоз значими за хората решения.

" - 8 " за ", 7 " въздържали се ". Не минава ". Поглеждам  към съветниците – ехидни усмивки по лицата на част от " въздържалите се ". Бавно ставам и напущам залата. Дори не съм сърдит. Даже ми е някак смешно, тъй като чаках по-високо равнище от тези хора, до през вчерашния ден заемали най-високите управнически позиции в Общината. На комисията преди сесията са мълчали като риби. Никой не е изразил противоречие с актуализацията на бюджета. Същото беше и преди самото гласоподаване. При анонса на Председателя, че може да зададат въпроси или да изкажат отзиви по тематиката, " въздържалите се " мълчаха. Ни стон, ни вопъл...

Сядам на един от столовете в кабинета до заседателната зала. Към мен се доближава единият от " въздържащите се ". Запристъпя от крайник на крайник, нервно мачка нещо в ръцете си. Очите са му зачервени, а-а ще се разплаче:

- Излязох, не мога да гласоподавам към този момент по този начин, блокираме значими неща. За какво го вършим?- пита ме като че ли допреди малко аз съм натискал бутона " въздържал се ".

- Не знам, ти кажи! - виждам в насълзените му очи. Влез и гласувай в действителност по съвест!

" Въздържалият се " нервно се обръща кръгом и с бърза стъпка влиза още веднъж в залата.

" Няколко пъти гласоподава " за ", само че Р. (по-надолу ще разберете какво е Р., бел. р.) му сподели нещо и отново почна за се въздържа ". - това ми го написа на вайбър един от нашите съветници. "

00:54. Придърпвам още една възглавница. Този път съм твърдо решен да заспя.

" - Аз гласоподавам по съвест. Ти искаш да ти узаконим неща, които към този момент си направил. - Р. също е излязъл от заседателната зала и се пеняви против ми.

- Ти по този начин ли правеше, до момента в който беше кмет? - ще ми се му тегля една, само че се въздържам. -Е, при мен е друго. Ще изчакам позволение от Съвета за множеството неща, само че някои в действителност ще направя и без вашето решение, пък вие, в случай че желаете, след това ме разпънете на кръст. Като гласуваш по съвест, какво срещу съвестта си видя в проектирането на канализация на село Росен? Какво срещу съвестта си видя в построяването на пожароизвестяване в учебното заведение в Созопол? Какво не по съвест видя в ремонта на кантара на депото за битови боклуци?

Поглежда ме с гняв. Хуква към залата. "

01:13. Р. и цялата му тайфа са избягали от мозъка ми. Отнасям се по надалеч по-тривиални и нискоадреналинни мисли. Докога ли ще има паламуд, дали чернокопът ще се задържи и след Никулден? Ами самия Никулден? И там би трябвало да диря риба от спонсори, с цел да стане един прекрасен празник... Бавно се увличам в сън.

Из " Дневниците на един Кмет "

*Постът е от фейсбук профила на кмета на Созопол Тихомир Янакиев във връзка последната сесия на Общинския съвет. Заглавието е на Флагман.бг.

Гласувалите " въздържал се " са Панайот Рейзи (въпросният Р. от публикацията), Цветелин Георгиев, Цветан Иванов, Светлана Лулева, Катя Стоянова, Красимира Германова и Илиян Стефанов
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР