Не е така, дядо попе!!!“ Така започва публикация на жителка

...
Не е така, дядо попе!!!“ Така започва публикация на жителка
Коментари Харесай

Жителка на Медово към дядо поп: Толкова ли не заслужихме нашата си литургия за Великден?

„ Не е по този начин, дядо попе!!! “

Така стартира обява на жителка на село Медово , оповестена в едноименна Фейсбук страница. Жената прецизира, че постът й може би не е сполучлив през днешния ден, само че тематиката е болна за нея и съселяните й, както е обвързвана и с всички огромни празници по селата у нас. Тя споделя:

„ Всяка година в Медово, а и във всички села в близост, когато пристигна моментът да посрещаме Възкресение Христово или Рождество, на всеки огромен празник сме тотално зарязани и изоставени от свещениците, които сякаш са назначени на работа към съответната черква, които би трябвало да ни водят, да ни вкарват във вярата, да ни дават отговори на въпросите, които поражда у нас съществуванието… Та на всеки по-голям празник те изчезват, с цел да служат къде??? Естествено в по-големите храмове, в градовете и огромните обитаеми места. И за какво е по този начин? Защото там е „ Мандрата “. Защо там би трябвало да са събрани толкоз свещениците? В града хората са по-вярващи ли? Нас по селата кучета ни яли. “

Тази година жителите на поморийското село покорно са се съгласили да посрещнат Възкресението по-рано , с цел да можел отецът да отиде да служи и в града. Но какво се случило:

„ Служенето беше тъкмо към 15 минути, включващи и обиколката към храма, която си беше жив спринт – 30 метра бърз ход. Попе, имаш орден, за тоя спринт, те признах. Обиколихме единствено един път и това беше… извинявай, но не е по този начин, дядо попе, не е по този начин!!! “

Имам мъка в сърцето, споделя дамата и прибавя, че знае, че осквернява празника и е нужно примирение, само че желае да „ изкрещи “ на „ всички вас управници, архиерейски началства, свещеници, на всички чиновници господни “ :

„ Погледнете се, в какво сте се трансформирали? Къде се намирате? Отдавна обърнахте всичко в търговия. Помните ли по какъв начин Исус обърна масите на всички търговци в храма? Ще обърне и вашите, повярвайте ми! Не е надалеч времето! Осъзнайте се! Святите хора не постъпват като вас. Обезверявате ни още повече! Няма да имате почитатели, не и такива като мен.. имам боязън от Бога, само че не ме е боязън да ви линчувам по този метод, не ме е боязън, тъй като, в случай че има даже и минимален късмет да обърна сърцата ви, ще го направя, няма да ви оставя, тъй като като ще е по този начин, то по-добре е без вас. “

„ Всичко първо принадлежи на Бога! Той ще реши дали съм права или бъркам. Но тогава за какво ми е поп? Храмовете са си наши, камбаните също и декларирам напълно отговорно, че няма да разреша това да се повтори, нито ще разреша някой от вас да диктуват разпоредбите в нашият храм. Хората дадоха благо и драго да отворим за празниците, всички си подадохме ръце и с божията помощ чудото се случи. Толкова ли не заслужихме нашата си литургия за Великден??? Питам, само че не ми отговаряйте “ , добавя тя.

Възмутената жителка е безапелационна, че всички, в това число и тя, които са отделили от залъка си за храма в Медово , ще продължат да се грижат за него, „ само че поп ли е…. не ми го хвалете! “ . В умозаключение пожелава светли празници и здраве .

ВМА с апел: Превърнете в празнична традиция даряването на кръв

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР