Не е нужно да бъдеш най-богатият човек на планетата, като

...
Не е нужно да бъдеш най-богатият човек на планетата, като
Коментари Харесай

Белоградчик за напреднали

Не е нужно да бъдеш най-богатият човек на планетата, като Илън Мъск, с цел да оцениш хубостта в региона на Белоградчик. За да се опознае тази част от България по ексцентричен метод, друг от клишираните обиколки на крепостта и скалите, са нужни малко повече въображение, информация и подготовка. Добрата вест за всички, имащи предпочитание да се впуснат в белоградчишко премеждие, е, че в региона се провеждат от ден на ден събития като надпревари и фестивали, създават се пешеходни и колоездачни направления и даже винени турове. А с цел да бъде преживяването триизмерно, има опция да се гледа от високо, в случай че се качите на някой от пъстроцветните балони, които постоянно се издигат над епичните скали.

Една от организациите с най-усърдно присъединяване в създаването на региона като забавна дестинация, е основаният през 2020 година. Стартирала в един от най-потискащите интервали на коронавирус пандемията, тази самодейност обратно на множеството упования разпростира капацитета си бързо и с лекост. Според основателя на центъра Евтим Стефанов интервалите на карантина освен не се оказват спънка за активността им, само че и я подкрепят: " Просто всички действия, които предлагаме, са навън и хората бяха зажаднели да бъдат свободни и да вършат занимателни неща измежду природата. "

Думите на Евтим се удостоверяват и от статистките, които демонстрират, че ползата към опознаването на региона на Белоградчик нараства бързо и за последните 2-3 години има годишно удвояване на броя туристи, които търсят услуги като наем на колела, планински и веловодачи, полети с балони и други дейни занимания.
По въздух
Издигащите се над естествената забележителност цветни балони с парещ въздух се трансфораха в емблематично изображение за региона на Белоградчишките скали през последните години. Освен че наподобяват впечатляващо на фона на скалите и крепостта, се оказва, че балоните са добре приютени в региона, защото изискванията за тях са подобаващи. През множеството време вятърът е слаб или изцяло липсва, а местата за политане са предпазени от скалните формирания.
Реклама
Според Евтим Стефанов от приключенския център, който сега предлага главно три типа полети с балон, изискванията край Белоградчик разрешават да се лети повече, в сравнение с доста други места освен в България, а и по света. " Опитваме се да развиваме региона на Белоградчик като известна дестинация за туризъм, обвързван с полети с балон, по образеца на Кападокия " , споделя Стефанов. Възможност да надникнат от коша на балон и да се насладят на гледката над Белоградчик до момента са имали хора в необятен възрастов диапазон - от деца (като се предлага да са най-малко 6-годишни) до най-възрастните досега пасажери на близо 80 години.
Фотограф: Приключенски център Белоградчик
За тези, които към момента не са подготвени да скачат в дълбокото или по-точно да се реят във високото, вид са късите 10-минутни панорамни издигания над Белоградчишките скали, при които балонът е завързан с въжета и доближава до към 77 метра. Другият вид за въздушни завършения е свободен полет без въже, който може да бъде дълъг към 30 или 60 минути. За хората, които разполагат с повече време и храброст, при подобаващи условия може да се извърши и свободен полет с дълготрайност 3-4 часа. Характерно за балонените завършения е, че нормално стартират относително рано сутринта, когато изискванията са по-подходящи, а като добавка позицията на слънцето разрешава по-силни фрагменти от високо.
Фотограф: Приключенски център Белоградчик
При свободния полет се лети както ниско над скалите, по този начин и по-високо. " Усещането човек да има свободата да се носи във въздуха като птица и да се разминава със скалите е в действителност запаметяващо се ", споделя от страстта Евтим Стефанов. Макар и да не звучи като най-зимното занятие, съгласно основателя на приключенския център, летенето с балон може да бъде извънредно прелестно и безвредно даже и в студената част от годината , изключително в ясни, слънчеви дни. " Повечето хора се тормозят, че в балона ще бъде по-студено, само че действително изискванията не са доста по-различни от тези на улицата. Дори може чувството от студения вятър да се притъпи, защото се движим по посоката му ", разяснява Стефанов.

Освен да провеждат полети по поръчка, през последните години организират и фестивал " Балонена фиеста ". По време на последното му издание в небето над Белоградчик се издигат 15-ина балона, докарани от разнообразни места в Европа. За идната година събитието е планувано да се случи от 20 до 22 септември , когато се чака в небето да се реят още повече цветни балони.
Реклама Пеша или на колела
През последните години Белоградчик стартира да се развива освен като българската Кападокия, само че и в друга забавна посока. Околността, която предлага разнороден релеф с леки спускания и изкачвания, равен на множеството места асфалт със слаб авто трафик, голям брой черни пътища и неизбежните епични гледки, се оказва добра причина за развиване на колоездачен туризъм. Затвърждавайки капацитета на региона, към този момент край Белоградчик се провеждат няколко надпревари и турове за колоездачи.
Фотограф: Приключенски център Белоградчик
Най-масовото от тях е , която досега има три следващи издания, привличащи стотици шосейни колоездачи. Калкулациите на уредниците от клубовете " Бегач " и " Колоездач " и Община Чипровци, където е стартът, демонстрират, че единствено за едно от изданията участниците са съумели да навъртят общо 32 хиляди километра по асфалтовото трасе, стигащо до Белоградчик. Събитието е една от самодейностите в региона, подкрепени от стратегия на фондация " Америка за България " за развиване на туризма в Северна България. Според Еленко Еленков от " Бегач ", по чиято концепция е основана велообиколката, главната ѝ цел е освен да се провежда занимателно всеобщо събитие в слабонаселен регион, само че и той да стане по-популярен измежду колоездачите в страната и околните Сърбия, Македония и Румъния, както и да се подкрепи икономическото развиване на най-бедния район в цяла Европа.

С над 500 участници годишно Велообиколката на Северозапада още от първото си издание се трансформира в най-голямото аматьорско колоездачно шосейно събитие в България . " Единственият проблем на този растеж до момента е, че запълваме всички хотели в района от Белоградчик до Берковица и за настаняване на участниците планираме спонтанни къмпинги. Стараем се да срещнем участниците и с локалните забележителности, по тази причина спортният номер е като безвъзмезден билет за множеството атракции в района - крепостта Калето в Белоградчик, художествената изложба, историческия музей в Чипровци и други ", споделя Еленко Еленков за събитието, което към този момент стартира да приема участници за четвъртото си издание с дата 25 май 2024.

Друго събитие, което се организира през последните години и бързо набира известност, е " Боровица Ултра " - известно като единственото съревнование в България, започващо и финиширащо от винарна. Трасетата са с дължина до 45 км и бележат началото си от маза " Боровица " в едноименното село, където има и мандра. Събитието се организира през есента и е в два дни - първият е отдаден на колоездене, а вторият е за планинско тичане. Организатори са BG events and guiding, които имат опит и с други спортни мероприятия покрай Белоградчик.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР