„Не е истина това, че ще се срещнем...“ пееше дует

...
„Не е истина това, че ще се срещнем...“ пееше дует
Коментари Харесай

Братя Аргирови на среща с министър Боил Банов

„ Не е истина това, че ще се срещнем... “ пееше дует „ Мания “ през 1999 година.

Двадесет и една години по-късно още веднъж си припомняме тази ария във връзка декларираната за през днешния ден (15 февруари) среща сред министър Боил Банов и братя Аргирови. На нея ще се разиска кои български естрадни реализатори, текстописци и музиканти да бъдат в допълнение включени в листата с към този момент избраните , на които ще бъдат отпускани държавни парични награди (по 350 лв. или по 500 лв. месечно) в продължение на три години за особени заслуги към българската страна и нацията.

От Министерството на културата настояват, че мотивът за даването на премиите е годишнината - 55 години от „ Златния Орфей “ (за първи път той се организира през 1965 г.), като сумите са разнообразни според от това дали е извоювана първа или втора премия в състезанието.

Тези детайлности обаче стават известни едвам откакто имената на 65-те наградени са оповестени в общественото пространство и разликата в сумите и отсъствието на избрани огромни имена в българската естрадна музика провокират бурни реакции и разделят музикантската колегия.

Стига се до такава степен, че в ефира на Българска национална телевизия министър Боил Банов се възмущава от въпроса кой носи отговорност, че описът се е получил немърлив, с думите: „ Не е истина това! Да се опитваш да правиш в тези комплицирани времена нещо, което е в действителност същностно и хората са го чакали с години, а да стартира някакво заяждане... “

Но не става въпрос за заяждане, а за неяснота – Боил Банов изяснява, че имената на наградените били търсени в книга на Генко Генков – основателят на „ Златния Орфей “ (вероятно става дума за записките му, издадени през 2015 година „ Златният орфей – звезди и сенки “); формалната информация е, че от ; в общественото пространство се подмятат имена на членове на комисията, определила наградените, като Любо Киров, Белослава, Графа, Мария Илиева, което провокира още по-голямо отвращение поради нелепия принцип - по-младите генерации да правят оценка по-старите.

За това от днешната среща сред министъра Боил Банов и братя Аргирови се чака повече бистрота. За в този момент е известно, че на нея ще се разиска включването както на забравения Христо Кидиков , по този начин и на всички реализатори от „ Трик “ (не единствено на Етиен Леви), на Силвия Кацарова, членовете на ФСБ, Росица Кирилова, Милена Славова, на самия дует „ Братя Аргирови “, както и на спечелили в други огромни държавни състезания. Такива са, да вземем за пример, най-големият годишен народен ефирен конкурс за български поппесни „ Мелодия на годината “ , провеждал се от 1968 година до 1995 година, и състезанието „ Пролет “ на Българското национално радио , основан през 1970 година за да подтиква основаването на нови български поп и рок песни.

Би било добре и да се намерения за награждаването на състава на оркестъра, свирил на „ Златния Орфей “, на имена като китаристите Валери Градинарски , Цветан Недялков . Не е редно да бъде забравена и Ирина Флорин , с сполучлив дебют с първото „ Домино “ на юбилейното издание на „ Златния Орфей “, а също и композитор на песни шлагери като Момчил Колев , прочут от дуета „ Дони и Момчил “ . Не бива да се пропущат и групи като „ Атлас ", „ Ахат ", „ Ера " , за които проф. Мария Ганева от Музикалната академия е писала в предпазената си дисертация на тематика „ Значимите български оркестри, обединения и рок групи, творили в интервала 1950 – 1990 година Ролята им за развиването на актуалния джаз, поп и рок музика у нас “. Неин „ скъсен “ вид е наличен в мрежата и сътрудника на проф. Ганева и нов ръководител на комисията по определянето на допълнителите наградени - проф. Пламен Джуров - би могъл да се запознае с нея.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР