Не би трябвало да има някакви фундаментални разминавания, свързани с

...
Не би трябвало да има някакви фундаментални разминавания, свързани с
Коментари Харесай

Дипломат: Евроинституциите не могат да бъдат арбитър на живота ни

Не би трябвало да има някакви фундаментални разминавания, свързани с България. Ние имахме някакво свръхочакване от страна на европейските институции. Те не желаят да бъдат съдия. Това съобщи в ефира на "Денят ON AIR " дипломатът проф. Здравко Попов по отношение на оценката на Европа във връзка с върховенството на закона в България.

"Принципите, свързани с върховенството на закона, би трябвало да бъдат малко по-категорични в опита да си подскажат, че би трябвало да се вземат някакви по-ясни и безапелационни решения. Тези неща са предмет на национално разискване ", разяснява той.

Дипломатът посочи, че проблемите в България не са изолирани от динамичността на процесите в Европейски Съюз.

"Вътрешните ни работи са част от вътрешните работи на Европейски Съюз. Напълно належащо е да споделяш сходни проблеми на едно европейско ниво и да търси европейски визии и решения. Ако бъдем реалисти, би трябвало да осъзнаваме, че европейските институции са формирани от политически сили и партии. Има разнообразни връзки сред тях. Не може да се чакат някакви радикални решения. Ако има някакъв призрачен сън в Европейски Съюз, това е неговата непрекъсната грижа да се преценяват. Това вземане предвид с ползите на всички значително сковава метода, по който действат институциите ", акцентира проф. Попов.

По думите му не би трябвало да се преувеличава ролята на Европейски Съюз във връзка с вземането на радикални решения.

"ЕС е междуправителствен орган, той не е наднационален орган. Той е мястото, където се случват покупко-продажбите сред страните членки. Там няма по какъв начин да чакаме Европейският съвет да взема безапелационни решения. Всеки опит да се вземат безапелационни решения значи нарушение на нечии ползи ", изясни проф. Попов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР