Назначената от ФИДЕ комисия, която трябва да ръководи българския шахмат,

...
Назначената от ФИДЕ комисия, която трябва да ръководи българския шахмат,
Коментари Харесай

Живко Жеков: Отборът, който ще изпрати назначената от ФИДЕ комисия в Бидгошч, не е националният отбор на България

Назначената от ФИДЕ комисия, която би трябвало да управлява българския шахмат, може да изпрати какъвто желае състав на международното отборно състезание за дами в Бидгошч, само че той няма да бъде националният тим на България. Това обявиха от Българска федерация по шахмат 2022, която е лицензирана от Министерството на младежта и спорта.

Според Живко Жеков, който е член на управлението на БФШ 2022, както и персонален треньор на финалистката за Световната купа Нургюл Салимова, проблемите на българския шахмат се дължат значително на намесата на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ), която сама нарушава устава си.

" Българският шахмат е раздвоен от Международната федерация по шахмат, която не позволява тима, който е препоръчан от лицензираната българска федерация, да взе участие на шампионата в Бидгошч. ФИДЕ счита, че ние сме неспособни да управляваме нашата си федерация и ни назначи хора извън, които да се занимават с това. В тази комисия има един представител на Албания, един на Румъния и четирима българи. Според ФИДЕ тази комисия би трябвало да дефинира състава на България, който обаче е различен от този, който ние предложихме. От комисията поканиха Нургюл Салимова, само че подобен състав, изпратен от нелицензирана федерация, няма да съставлява България. Там може да написа каквото си реши ФИДЕ ", съобщи той.

Председателят на централата уточни стремежи състав, който не е бил удобрен от комисията.

" Отборът, който ние бяхме предложили, включваше Нургюл Салимова, Надя Тончева, Габриела Антова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Ива Виденова-Куляшевич. Предложихме на ФИДЕ този състав да играе, само че той не бе признат от ФИДЕ. Нямам никаква визия кого ще дефинира комисията за присъединяване. През последните пет, шест, седем години българският шахмат мина през изключителни компликации и назначението на тази комисия е следващо оскърбление. Аз не съм чул по света някъде другаде да има такава комисия ", добави Жеков.

От федерацията прибавиха, че водят процедура, с която да бъдат приети от ФИДЕ, само че решение по проблема се чака не преди декември месец тази година.

" Тази комисия е в нарушаване на устава на ФИДЕ. Обърнали сме се и към съда в Лозана за изясняване на този проблем. Но тази сага може да се проточи още година или година и половина - няма по какъв начин за това време да спрем развиването на Нургюл Салимова ", изясни президентът на Българската федерация по шахмат 2022 Васил Антонов.

Той уточни мащабите на работа във федерацията.

" Ние не желаеме да има борба. Затова желая да благодаря и на министъра на младежта и спорта (доц. Димитър Илиев), който зае кардиналната позиция, законната позиция и продължаваме диалозите. Искаме да продължим разговора с ФИДЕ и да променим тяхното мнение. Опитват се да ни пречупят, само че работата на лицензираната федерация е да управлява шахмата. Лицензираната федерация е една, другите " федерации " са си сдружения. Процедурата по лицензиране бе открита от някогашния министър на спорта Радостин Василев след дефинитивно правосъдно решение на Върховен административен съд. При нас има най-вече работещи клубове, при нас има най-вече картотекирани състезатели и имаме териториален обсег върху цялата страна. Към днешна дата имаме 63 или 65 клуба, а картотекираните към тях шахматисти са към 1100. Предишната федерация, която администрираше шахмата у нас, доближи в пика си 640 шахматисти. Въпросната федерация Шахмат 64, които пробват да инженерстват въпросната комисия, са четири или пет клуба. Три от тях подадоха преди два дни документи за участие в нашата федерация. Лицето на тази федерация е госпожица Цвета Галунова ", обясни още Васил Антонов.

Той бе запитан и по какъв начин ще се обезпечава финансиране на федерацията и в частност на Нургюл Салимова, която напролет на идната година ще взе участие на шампионата на претендентките за международната купа в Торонто.

" Набирането на средстава стъпва на четири съществени елеманта - финансиране от федерацията, финансиране от главния ни спонсор, финансиране през стратегия за високо спортно майсторство, както и финансиране посредством спомагателни спонсори - такива позвънявания към този момент имаме две. Конкретни диалози с параметри сме имали само с шефа на федерацията по повдигане на тежести Ариф Маджид. Разговори са водени и с създателя на фондация " Спорт в България " Мило Борисов. Надявам се в идващия месец, месец и половина да сме обезпечили всички нужни средства за подготовката на Нургюл за идния шампионат на претендентките ", отговори той.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР