Наземно нападение от талибаните уби екстрсемиста на Ислямска държава, който

...
Наземно нападение от талибаните уби екстрсемиста на Ислямска държава, който
Коментари Харесай

Талибаните убиха организатора на самоубийствения атентат на летището в Кабул

Наземно нахлуване от талибаните умъртви екстрсемиста на Ислямска страна, който оглави самоубийствения атентат през август 2021 година на летището в Кабул, при който починаха 13 американски бойци и към 170 афганистанци по време на безредното евакуиране на Съединени американски щати от Афганистан. Това оповестиха през вчерашния ден американски чиновници, представени от „ Асошиейтед прес “.

Първоначално нито Съединени американски щати, нито явно талибаните – са знаели, че мозъкът на атентата е мъртъв. Той беше погубен по време на поредност от борби при започване на този месец в Южен Афганистан сред талибаните и филиала на групировката „ Ислямска страна “, съгласно няколко публични лица.

През последните няколко дни обаче американското разузнаване удостовери „ с огромна убеденост “, че водачът на „ Ислямска страна “ е бил погубен , посочи почитан чиновник на администрацията. Служителите приказваха при изискване за анонимност, с цел да обсъдят въпроси, свързани с разузнаването.

Късно във вторник вечерта прессекретарят на Пентагона Бриг. Генерал Патрик Райдър излезе с изказване, потвърждаващо, че заговорникът е бил погубен от талибаните. Райдър  увери:

„ Съединените щати не са взели участие в тази интервенция. “

През уикенда американските военни започнаха да осведомят родителите на 11-те морски пехотинци, моряци и бойци, които бяха убити при гърмежа в Abbey Gate, и те споделиха информацията в частен колективен чат за известия. Бащата на един от морските пехотинци съобщи, че гибелта на килъра не носи огромна разтуха за загубата на сина му.

„ Каквото и да се случи, няма да върне Тейлър и аз го разбирам “ , призна Дарин Хувър, бащата на щабен сержант Дарин Тейлър Хувър, в телефонен диалог с „ Асошиейтед прес “.

„ Единственото нещо, което майка му и аз можем да създадем в този момент, е да бъдем негов бранител. Всичко, което желаеме, е истината. И ние не го получаваме. Това е разочароващата част. “

Хувър показа, че той и майката на сина му, Кели Хенсън, са прекарали последната година и половина, скърбейки за гибелта му и молейки се за отговорност от администрацията на Байдън за оправянето с отдръпването. Той добави, че морските пехотинци са му дали единствено лимитирана информация и не са разпознали водача на Ислямска страна, нито са показали събитията на гибелта му. Американски чиновници отхвърлиха да дават доста детайлности заради сензитивност в събирането на разследваща информация . Служителят на администрацията съобщи, че е тяхна „ морална отговорност “ да уведомят фамилиите на жертвите , че „ мозъкът “ и „ индивидът, който е най-отговорен за офанзивата на летището “, са били изведени от бойното поле. Служителят добави, че чиновници на разузнаването са открили, че водачът е „ останал основен съзаклятник и надзирател “ за групата.

Няколко публични лица издадоха, че Съединени американски щати не са изиграли никаква роля в убийството и въобще не са се координирали с талибаните. Служителят на администрацията назова действието на талибаните „ значимо “ и сподели, че Съединени американски щати са научили за интервенцията единствено посредством своите разследващи качества „ оттатък хоризонта “.

Хувър е измежду група от 12 фамилии Gold Star, които поддържат връзка след бомбардировката , поддържат се взаимно и споделят информация посредством чата за известия. Чатът е основан от Шерил Рекс, майката на капитан от морската пехота – Дилън Мерола, който почина при гърмежа.

„ Рекс, който беше изострен критик на метода, по който администрацията на Байдън се оправи с отдръпването “, разяснява пред „ Асошиейтед прес “, че посредством чат групата те са били осведомени късно в понеделник за убийството , защото са очаквали публично удостоверение от американски военни чиновници .

Загиналите военнослужещи бяха измежду тези, които ревизираха хилядите афганистанци, трескаво опитващи се на 26 август 2021 година да се качат на един от претъпканите полети от страната след бруталното завладяване от талибаните . Сцената на обезсърчение бързо се трансформира в сцена на смут, когато атакува нападател самоубиец . Групировката „ Ислямска страна “ пое отговорност за случая.

Взривът в Abbey Gate пристигна часове откакто западни чиновници предизвестиха за огромна офанзива, призовавайки хората да изоставен летището. Но този съвет остана значително неусетен от афганистанците, които обезверено се опитваха да избягат от страната през последните няколко дни от водената от Америка евакуация , преди Съединени американски щати публично да прекратят своето 20-годишно наличие.

Базираното в Афганистан отклонение на Ислямска страна – наречено Ислямска държава-Хорасан – има до 4000 членове и е най-яростният зложелател на талибаните и съществена военна опасност. Групата продължава да прави офанзиви в Афганистан след завладяването на талибаните, изключително против малцинствените групи в страната.

След като администрацията на Тръмп реализира съглашение от 2020 година с талибаните за евакуиране на американските войски от Афганистан и администрацията на Байдън извърши това съглашение през 2021 година, във Вашингтон имаше вяра, че желанието на талибаните за интернационално самопризнание и помощ за обеднялото население на страната може да се увенчае модерират държанието си.

Но връзките сред Съединени американски щати и талибаните се утежниха още повече, откакто те постановиха нови драконовски ограничения, забраняващи на девойките да посещават учебно заведение и изключвайки дамите от работа за интернационалните филантропични и здравни организации.

Все още обаче съществува линия за връзка сред двете страни, водена от специфичния делегат на Съединени американски щати за Афганистан Том Уест. Контактите на Запада са най-вече с талибански чиновници в Кабул , а не с по-идеологическото крило на групата, основано в Кандахар.

Решението на Съединени американски щати да изтеглят всички войски подхранва бързия колапс на афганистанското държавно управление и армията, които Съединени американски щати подкрепяха съвсем две десетилетия, и връщането на власт на талибаните. Впоследствие президентът Джо Байдън подреди необятен обзор да прегледа „ всеки аспект на това от горе до долу “ и беше оповестен по-рано този месец.

Администрацията на Байдън в обществено оповестената версия на прегледа значително упрекна президента Доналд Тръмп за смъртоносното и безредно отдръпване през 2021 година, което беше прекратено от самоубийствения атентат в Abbey Gate.

Новината за убийството пристигна в същия ден, когато Байдън публично разгласи, че ще се кандидатира за втори мандат като президент, предлагайки увещание за една от най-трудните глави от неговото президентство. Катастрофалното евакуиране беше по това време най-голямата рецесия, пред която се бе изправяла относително новата администрация. Това остави остри въпроси по отношение на компетентността и опита на Байдън и неговия екип – двата стълба, които са централни за акцията му за Белия дом.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби съобщи във вторник, че Съединени американски щати са „ изяснили на талибаните, че е тяхна отговорност да подсигуряват, че няма да дават леговище на терористите “ , без значение дали са от Ал Кайда или Ислямска страна . В своето изказване Кърби акцентира:

„ Изпълнихме обещанието на президента да създадем потенциал оттатък хоризонта за наблюдаване на евентуални терористични закани, освен от Афганистан, само че и другаде по света, където тази опасност е метастазирала, както направихме в Сомалия и Сирия. “

Въпреки това Рекс изрази мнение, че администрацията не е направила задоволително, с цел да поеме отговорност за случилото се в Abbey Gate. Той акцентира:

„ Чувствам, че това е администрацията, която се пробва да отстрани натиска от тях за отговорност, като споделя, че държим ISIS виновни за гибелта на нашите деца. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР