Най-търсеният мафиот в Италия. Убитите от него могат да напълнят

...
Най-търсеният мафиот в Италия. Убитите от него могат да напълнят
Коментари Харесай

Босът Матео Денаро е мъртъв. Ще живее ли Коза Ностра

Най-търсеният мафиот в Италия. Убитите от него могат да изпълнят гробище. След 30 години в конспиративност, на 30 януари полицията го откри. Издаде го заболяването, която месеци по-късно го умъртви. Той беше Матео Динаро - считан за последния необут на босовете на Коза Ностра. Какво остава след него?

На 16 януари медиите в Италия оповестиха вест, която засенчи даже гибелта на филмовата звезда Джина Лолобриджида същия ден. Вестта, че е арестуван босът на сицилианската мафия Матео Месина Денаро, укривал се от 1993 година, незабавно обиколи целия свят.

Оказа се, че 60-годишният необут на Коза Ностра (Cosa Nostra) е бил в родната си Сицилия. И може би в никакъв случай нямаше да бъде открит, в случай че не го беше застигнала участта да страда от рак на дебелото черво. Диагнозата го принуждава да се лекува в клиника в столицата на острова - Палермо .

Използва подправено име - Андреа Бонафеде, само че все пак след 30 години в конспиративност италианската полиция го арестува в болничното заведение.
 Кадър от видео, публикувано от полицията при ареста на Матео Денаро
След ареста Денаро беше държан в строго охраняван затвор в град Акуила. Лекуваха го в специфична клиника за химиотерапия, построена зад решетките.

През август мафиотът е изместен в локална болница, където претърпява интервенция на червата. Но болестта му към този момент е в финален етап и по негово предпочитание минава единствено на палиативно лекуване. Няколко дни преди да издъхне на 61 години, получава мощен кръвоизлив и изпада в кома.
Помощниците
Докато босът беше в пандиза, през март беше арестувана и сестра му - Розалия Денаро , по обвинявания, че му е пособия да се укрива и да управлява клана, до момента в който е дезертьор. Според проверяващите тя е работила от негово име като „ касиер “ на семейството. Управлявала и информационната мрежа с „ пицини “ - заповеди и инструкции към хората му.

Такова „ пицино “ за здравословното му положение, написано от Розалия и прикрито в празнина на стол, е дало на проверяващите диря, довела до ареста на мафиота. Бележката е открита на 6 декември 2022 година в дома на сестрата, подслушван от карабинерите.

През април беше арестувана и любовницата на Денаро - Лаура Бонафеде , щерка на различен необут – Леонардо Бонафеде, и публично женена за трети мафиот - Салваторе Джентиле. Той излежава присъда за осъществяването на две убийства по заповед на Денаро. Бонафеде беше наказана за съучастничество в мрежа, която е пособия на Денаро да се укрива.

По време на следствието следователи откриха и негови скривалища в град Кампобело ди Мадзара. Там са открити доста полезности, а най-атрактивната находка е афиш на мафиотския необут Вито Корлеоне, изигран от Марлон Брандо във кино лентата " Кръстникът " от 1972 година
Безмилостният палач, който се счита за почтен човек
Матео Месина Денаро е роден през 1962 година в град Кастелветрано, покрай Трапани. Син е на мафиота Чичо и от рано върви по пътя му. Смята се, че на 15 години към този момент е носел оръжие, а на 18 е направил първото си ликвидиране.

Кланът Кастелветрано, към който принадлежи, е обвързван с семейството Корлеонези от град Корлеоне, ръководена от Тото Рийна, до момента в който той е Босът на босовете.

Самият Денаро като млад носи прякора Кльощавия . След ареста му италианските медии писаха, че той е бил боготворен от по-младите мафиоти поради безпощадността му и харизмата му на плейбой.

Денаро получава репутацията на изключително жесток нарушител, откакто убива собствен противник в Трапани и удушава бременната му другарка. Твърди се, че е умъртвил бременна и една от многото си любовници. Други мафиоти споделят за него, че с телата на убитите от него хора може да се изпълни цяло гробище.

Той в никакъв случай не се е женил, само че има две деца от извънбрачни връзки, за които не се знае съвсем нищо.

През 1993 година, след задържането на Тото Риина, Денаро афишира бягството си в писмо до тогавашната му другарка Анджела, като написа: " Ще чуете за мен, ще ме създадат да наподобявам като демон, само че всичко това са неистини ".
„ Честен мъж, трансформирал честността в своя житейска философия и надяващ се да почине като подобен ”
Полицията в Сицилия на няколко пъти се е опитвала да го залови, попадайки на негова преписка. Той се описвал като „ почтен мъж, трансформирал честността в своя житейска философия и надяващ се да почине като подобен ”. Често цитирал и Библията.

Денаро е считан за последния същински необут на Коза Ностра, запазил тайните за договарянията с страната през 90-те и за връзката сред сицилианската мафия и калабрийската Ндрангета . Смята се и, че контактите му стигат до Съединени американски щати и Канада, а евентуално и до ислямисткия тероризъм, както твърди осведомител на управляващите.

Според италиански прокурори обаче Денаро не можа да се съпоставя с безспорната власт на Тото Риина или Бернардо Провенцано, а по-скоро е управлявал Коза Ностра в Западна Сицилия.

Не Денаро е най-дълго търсеният мафиот, а Провенцано, който беше задържан през 2006 година след 38-годишно укриване. Риина съумява да бяга от правораздаването 23 година
" Коза Ностра към този момент няма да съществува "
Арестът на Матео Денаро беше разгласен от италианските медии и политици като преломен миг в битката с мафията.

Премиерът Джорджа Мелони сподели, че залавянето му „ е една огромна победа на страната, която демонстрира, че не се предава пред мафията ”. Тя отиде в Палермо на среща с окръжния прокурор и полицията. Посети и паметника на мястото, на което е осъществен атентатът против Фалконе.

Италианският президент Серджо Матарела също приветства ареста на Денаро. Семейството му е жертва на Коза Ностра - брат му Пиерсанти Матарела е погубен, до момента в който е регионален шеф на Сицилия през 1980 година

Италианският публицист и публицист Роберто Савиано , който се укрива от мафията поради разкритията в книгите си, беше сериозен: „ През всички тези години Денаро не е напускал дома си. Подобно на всички босове, той беше на място, на което всеки знаеше, че може да го откри ”.

Според Марио Мори , някогашен началник на карабинерите, ерата на структурираната и проведената мафия в Сицилия е завършила: „ Някои региони ще останат инфектирани с културата на мафията, само че Коза Ностра към този момент няма да съществува ”.

И съгласно някои специалисти тя към този момент не е най-опасната в Италия, а и по света, където се постанова Ндрангета - една от най-влиятелните в трафика на кокаин. Коза Ностра въпреки всичко също продължава да се занимава с наркотрафик и съумява да стигне до публични поръчки и да изнудва дребни бизнеси.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР