Най-силните въоръжени фракции в либийската столица Триполи снощи започнаха сражения

...
Най-силните въоръжени фракции в либийската столица Триполи снощи започнаха сражения
Коментари Харесай

Триполи е разтърсен от най-ожесточените сражения от началото на годината

Най-силните въоръжени фракции в либийската столица Триполи нощес започнаха сражения в няколко региона на града, като тази заран боевете доближиха до най-ожесточената си точка от началото на годината, съобщи Ройтерс.

Рано сутринта над някои квартали се издигаше гъст пушек, а по улиците се чуваха изстрели от тежки оръжия. 
Здравното министерство прикани локалните поданици да подаряват кръв в помощ на потърпевшите.
Говорител на незабавна помощ заяви за 19 ранени и за 26 фамилии, евакуирани от регион, в който се водят боеве. Засега не е ясно дали има починали. 

Сблъсъците межди 444-а бригада и Специалните сили за въздържане нарушиха относителното успокоение, което цареше в либийската столица през последната година. И двете военни групировки застанаха зад краткотрайното държавно управление на националното единение, ръководено от премиера Абдул Хамид Дбейба. 

След подкрепеното от НАТО въстание през 2011 година и разделянето на страната през 2014 година сред враждуващите източни и западни фракции мирът в Либия е мъчно изпълним, отбелязва Ройтерс. 

През 2020 година източните милиции направиха несполучлив опит за нахлуване против Триполи, след което огънят бе преустановен. 
Но от този момент насам не е реализиран необикновен прогрес към трайно решение на спора и властта остава в ръцете на въоръжени фракции, които в това време получиха формален статут и финансиране. 

Миналата година милиции, подкрепящи държавното управление в Източна Либия, започнаха обезверен опит за премахване на Дбейба. Триполи беше разтресен от тежки сражения, траяли два дни.

Според източник на Ройтерс през вчерашния ден Специалните сили за въздържане са задържали командира на 444-а бригада на столичното летище " Митига ". Сблъсъците са почнали точно там.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР