Най-новата книга на алпиниста доц. Сандьо Бешев ще бъде представена

...
Най-новата книга на алпиниста доц. Сандьо Бешев ще бъде представена
Коментари Харесай

Сандьо Бешев написа енциклопедия на родния алпинизъм

Най-новата книга на алпиниста доцент Сандьо Бешев ще бъде показана в Природонаучния музей на следващия ден в 17 часа в зала „ Планетариум”.

Книгата “Истории за началото на планинарството в България” е събрала разнообразни истории от 70-годишната алпинистка кариера на създателя.

В нея са включени достоверни разкази и фотографии с историческа стойност, показани са личностите и дейностите на родните пионери.

Има и сведения за най-важните моменти от международната планинарска история. Така съгласно доцент Бешев може да се направи паралел и да се види къде сме ние.

Първият български запис на планинарска тема е от 1864 и е написан от Неофит Рилски. Първото наше огромно нанагорнище на алпийски връх е към Гран Комбен.

Сандьо Бешев разказва и основаването на първите български хижи, без които проведеният туризъм е неосъществим.

Разказва и за началото на ски спорта у нас с първите ски клубове и надпревари. Доц. Бешев написа и за първите прекосявания на маршрута Ком-Емине през зимата.

Събрал е данни и за първите спускания със ски от седемхилядник, както и историята на първото българско сноуборд втурване от осемхилядник.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР