Най-младият президент на Сенегал Басиру Диомайе Файе встъпи в длъжност,

...
Най-младият президент на Сенегал Басиру Диомайе Файе встъпи в длъжност,
Коментари Харесай

Със заявки за стабилност новият президент на Сенегал встъпи в длъжност

Най-младият президент на Сенегал Басиру Диомайе Файе встъпи в служба, обещавайки да възвърне стабилността и да донесе стопански прогрес. Това съобщи организация Ройтерс.

44-годишният някогашен данъчен контрольор победи претендента на ръководещата коалиция Амаду Ба на първи тур. По думите му резултатите от изборите са посочили желанието на хората за смяна.

Над дузина държавни глави и районни представители участваха на церемонията по полагането на клетвата на Файе. Сред тях бяха президента на Нигерия Бола Тинубу, президента на Гана Нана Акуфо-Адо и ръководителя на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат. Хунтите в Буркина Фасо, Мали и Нигер също изпратиха свои представители.

Сенегал ще бъде страна на вярата, в мир, с самостоятелна правосъдна система и по-силна народна власт, безапелационен бе Файе.

Плавният преход беше добре пристигнал подтик след три години на невиждани политически разтърсвания в Сенегал, които повдигнаха безпокойствие по отношение на отстъплението на демокрацията в склонния към прелом район на Западна Африка.
 Опозиционният претендент завоюва президентските избори в Сенегал
Опозиционният претендент завоюва президентските избори в Сенегал

Мирният преход би дал подтик на демокрацията в Западна Африка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР