Най-малко 26 души загинаха при боеве между местни групировки в

...
Най-малко 26 души загинаха при боеве между местни групировки в
Коментари Харесай

Още 26 жертви взеха размириците в Южен Судан

Най-малко 26 души починаха при боеве сред локални групировки в западната част на Южен Судан, оповестява " Ройтерс ".

На този декор президентът и вицепрезидентът на страната приканиха за преустановяване на възходящото междуобщностно принуждение.

Повече от 150 души са били убити от предходната седмица насам в обособени спорове сред въоръжени младежи от щата Уарап и техни противници от прилежащите щати Лейкс и Западен Бар ел Газал и Абей - административна област, която се ръководи взаимно от Южен Судан и Судан.

Въпреки че не наподобява споровете да имат директна връзка, всички те са свързани с контрола върху земята и естествените запаси.

Южен Судан публично е в мир след съглашение от 2018 година, което постави завършек на петгодишен спор, предизвикал стотици хиляди смъртни случаи. Локализираното принуждение сред съперничещи си общности обаче се разгаря постоянно.

Президентът Салва Киир и първият вицепрезидент Риек Мачар, чиито съответни сили се сражаваха по време на гражданската война в интервала 2013-2018 година, се срещнаха, с цел да призоват за " завършек на поднационалното принуждение в елементи на страната ".

Очаква се националните избори да се проведат по-късно през годината, с цел да бъдат определени водачи, които ще наследят актуалното преходно държавно управление.

Последните конфликти се случиха през вчерашния ден. Тогава въоръжени младежи от щата Уарап нападнаха и опожариха полицейски сектор и пазар в щата Западен Бар ел Газал.

Осем чиновници по сигурността и 16 цивилни са били убити.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР