Най-малко 26 души загинаха при боеве между местни групировки в

...
Най-малко 26 души загинаха при боеве между местни групировки в
Коментари Харесай

Още 26 жертви взеха размириците в Южен Судан

Най-малко 26 души починаха при боеве сред локални групировки в западната част на Южен Судан , оповестява " Ройтерс ".

На този декор президентът и вицепрезидентът на страната приканиха за преустановяване на възходящото междуобщностно принуждение.

Повече от 150 души са били убити от предходната седмица насам в обособени спорове сред въоръжени младежи от щата Уарап и техни противници от прилежащите щати Лейкс и Западен Бар ел Газал и Абей - административна област, която се ръководи взаимно от Южен Судан и Судан.

Въпреки че не наподобява споровете да имат директна връзка, всички те са свързани с контрола върху земята и естествените запаси.

Южен Судан публично е в мир след съглашение от 2018 година, което постави завършек на петгодишен спор, предизвикал стотици хиляди смъртни случаи. Локализираното принуждение сред съперничещи си общности обаче се разгаря постоянно.
 Около 40 души починаха при конфликти на границата сред Судан и Южен Судан
Около 40 души починаха при конфликти на границата сред Судан и Южен Судан

Район, богат на нефт, е оспорван от двете страни

Президентът Салва Киир и първият вицепрезидент Риек Мачар, чиито съответни сили се сражаваха по време на гражданската война в интервала 2013-2018 година, се срещнаха, с цел да призоват за " завършек на поднационалното принуждение в елементи на страната ".

Очаква се националните избори да се проведат по-късно през годината, с цел да бъдат определени водачи, които ще наследят актуалното преходно държавно управление.

се случиха през вчерашния ден. Тогава въоръжени младежи от щата Уарап нападнаха и опожариха полицейски сектор и пазар в щата Западен Бар ел Газал.

Осем чиновници по сигурността и 16 цивилни са били убити.
 20 починали при удари на пазар в Судан
20 починали при удари на пазар в Судан

Повече от 10 000 души са били убити за 7 месеца сражения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР