Най-малко 22 души, включително дузина полицаи, бяха убити в вълна

...
Най-малко 22 души, включително дузина полицаи, бяха убити в вълна
Коментари Харесай

Вълна от атаки в Мексико уби 22, включително дузина полицаи, за един ден

Най-малко 22 души, в това число дузина служители на реда, бяха убити в вълна от принуждение в централно и югозападно Мексико единствено за един ден, съгласно управляващите.

При най-тежкото нахлуване в понеделник неидентифицирани нападатели нападнаха патрул за сигурност в община Коюка де Бенитес в щата Гереро, като гръмнаха 11 общински служители на реда. Това усили броя на убитите офицери тази година до повече от 340, съгласно организацията с нестопанска цел Causa en Comun.

Продължете да четете

лист от 4 елемента'Тревожно ': Границата сред Съединени американски щати и Мексико е най-смъртоносният миграционен сухопътен маршрут в света Официалното водещо търсене на хиляди изчезнали хора в Мексико подаде оставка Крайпътни бомбени атентати в Мексико убиха шестима души при „ терористичен акт “ Какво стои зад пикът на свръхдозата фентанил в Мексико? завършек на списъка

Прокурорът Алехандро Ернандес сподели, че управляващите към момента проверяват претекстовете за нападението в Гереро, който е един от най-бедните щати на Мексико и огнище на принуждение сред наркотрафиканти и полиция.

В щата Мичоакан, северно от Гереро, въоръжени мъже убиха петима души, до момента в който се насочваха към брата на локален кмет, който беше ранен при нападението, сподели държавният прокурор. Телата на петимата починали, в това число и на служител на реда, бяха открити на автомагистрала в град Такамбаро.

При третото нахлуване, престрелка сред хипотетични наркодилъри в Пуебла умъртви минимум шестима и рани двама, съгласно районното държавно управление. Сблъсъкът се състоя в селската общественост на Сан Мигел Каноа, на към 120 километра (75 мили) от столицата Мексико Сити.

 Карта на Мексико

Война против опиатите

Мексико е бичувано от престъпност, обвързвана с картели, при която са убити повече от 420 000 души, откогато държавното управление стартира по този начин наречената война против опиатите през 2006 година

Оттогава процентът на убийствата в страната се е утроил до 25 на 100 000 поданици.

Мексико също по този начин е проследило повече от 110 000 изгубвания от 1962 година насам, множеството приписвани на незаконни организации.

Гереро и Мичоакан са измежду най-бурните райони в страната заради честите конфликти сред съревноваващи се наркотрафиканти и силите за сигурност.

Насилието – изключително ориентирано към длъжностни лица на ниско равнище – постоянно нараства в навечерието на изборите. През юни 2024 година в Мексико ще се проведат президентски избори, на които някогашният кмет на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум ще се изправи против опозиционния депутат Ксочитл Галвес като собствен претендент.

Все отново специалистите споделиха, че неочакваният изблик на принуждение е „ извънреден “ даже за подтекста.

„ Гереро от дълго време е бил очевидец на един от най-сложните въоръжени спорове в Мексико, само че актуалните равнища на принуждение преди изборите са изключителни “, написа Фалко Ернст, анализатор в International Crisis Group, в X, някогашен Twitter.

От встъпването си в служба през 2018 година президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор се застъпва за метод „ обятия, а не патрони “ за справяне с насилствените закононарушения.

Стратегията се концентрира върху оправянето с главните аргументи за тежките закононарушения посредством битка с бедността и неравенството посредством обществени стратегии, вместо да разчита на военна мощ.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР