Най-малко 155 души са загинали при наводнения и свлачища в

...
Най-малко 155 души са загинали при наводнения и свлачища в
Коментари Харесай

Над 150 души загинаха при наводненията в Танзания

Най-малко 155 души са починали при наводнения и свлачища в Танзания в резултат на проливните дъждове, породени от Ел Ниньо, заяви министър-председателят, предава Военновъздушни сили .

Касим Маджалива е предизвестил, че дъждовете могат да продължат и през май, и е призовал фамилиите да изоставен застрашените от наводнения региони.

Около 200 000 души и повече от 51 000 семейства към този момент са наранени от бедствието, е добавил той.

Проливни дъждове обгърнаха и прилежащите Кения и Бурунди, предизвиквайки филантропична рецесия в района.

При представянето на отчет пред Народното събрание на Танзания за обстановката в страната му от януари насам Маджалива е декларирал, че с изключение на 155-те починали, 236 души са били ранени.

" Проливните дъждове, съпроводени от мощни ветрове, наводнения и свлачища в разнообразни елементи на страната, предизвикаха обилни вреди. Те включват човешки жертви, заличаване на годишна продукция, домове, благосъстоятелност на жителите и инфраструктура като пътища, мостове и железопътни линии ", е добавил той.

В Кения президентът Уилям Руто е наредил на армията да помогне за възобновяване на вредите, защото проливните дъждове са връхлетели огромни елементи от страната, в това число столицата Найроби, където домовете в някои небогати квартали са отнесени дружно с мебели и други полезности.

Повече от 10 души са починали в Кения през тази седмица, с което броят на починалите от март насам доближи минимум 45 души, заяви Червеният кръст.

В Бурунди проливните дъждове са довели до разселването на близо 100 000 души.

Според BBC Weather   един от най-големите мотори на дъждовете е диполът на Индийския океан (IOD).

IOD или постоянно именуван " индийски Ниньо " заради сходството му с тихоокеанския му еквивалент се отнася до разликата в температурите на морската повърхнина в противоположните елементи на Индийския океан.

По време на позитивната фаза водите в западната част на Индийския океан са доста по-топли от естественото и това може да докара до по-силни дъждове, без значение от Ел Ниньо.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР