Най-голямата металургична компания в България Аурубис“ става още по-голяма, инвестирайки

...
Най-голямата металургична компания в България Аурубис“ става още по-голяма, инвестирайки
Коментари Харесай

„Аурубис“ инвестира 120 млн. евро в разширяване на базата в Пирдоп

Най-голямата металургична компания в България „ Аурубис “ става още по-голяма, инвестирайки 120 млн. евро в разширение на рафинерията за катодна мед в завода в Пирдоп. Стратегическият план към този момент е утвърден от Надзорния съвет на сдружението като финансирането ще пристигна от настоящия паричен поток на компанията без никакви нараствания на капитала.

Разширяването ще разреши на Aurubis да обработва към 340 000 тона медни катоди в бъдеще, което подхожда на нарастване от към 50%. След стартирането в употреба на обекта през втората половина на 2026 година „ Аурубис “ чака годишен принос в облагата от 30 млн. евро.

В известие на сдружението се споделя, че мегатенденции като енергийния и мобилен преход и цифровизация значат, че световното търсене на рафинирана мед непрестанно нараства. Чрез разширение на индустриалния потенциал „ Аурубис “ влага в разрастващ се пазар и дава още един принос за стимулиране на нововъведенията и софтуерния прогрес.

Тази инвестиция е различен значим принос за подсилване на нашия главен бизнес и е също по този начин най-голямата самостоятелна локална инвестиция от придобиването на обекта през 2008 година Разширяването на резервоара е по-нататъшно развиване на обекта в Пирдоп, защото ще ни разреши да преработваме всички локално създадени медни аноди непосредствено на място в бъдеще. Това усъвършенства материалните потоци в групата, от една страна, като в същото време доста понижава нашите логистични разноски и CO2 отпечатъка, обвързван с тях, от друга “, разяснява доктор Хайко Арнолд, основен действен шеф на групата, наблягайки стратегическото значение на плана.

Разширяването също по този начин основава условия за спомагателни стратегически планове в други обекти на Aurubis Group, прибавя доктор Хайко Арнолд.

От компанията прибавят, че инвестицията демонстрира явен ангажимент към площадката в Пирдоп и е различен конструктивен детайл в мощния и резистентен курс на напредък на сдружението. „ Продължаваме поредно да изпълняваме нашата тактика „ Стимулиране на резистентен напредък “. До 2026 година групата Aurubis ще влага към 1.1 милиарда евро в стратегически планове, които укрепват нашия главен бизнес и подтикват резистентен напредък. Това е методът, по който разширяваме в допълнение позицията си на най-ефективната и устойчива мрежа от топилни предприятия в света “, акцентира доктор Хайко Арнолд.

„ Аурубис България “ е най-голямото дружество от медната металургия в Югоизточна Европа. Заводът до Пирдоп и Златица е основан в края на 50-те години и от този момент работи без спиране, като в течение на годините уголемява и модернизира производството си. От 2008 година е част от „ Аурубис “, най-голямата медодобивна група в Европа, основана в Хамбург, Германия. Основната активност е преправянето на медни концентрати, произвеждане на рафинирана мед, записана на Лондонската железна борса като бренд „ Пирдоп “, на медни аноди и вторични артикули като сярна киселина и стоманен силикат. Днес „ Аурубис България “ е със структуроопределяща роля за стопанската система на страната и е едно от най-модернизираните металургични производства в целия свят. Преди година беше сертифицирана с The Copper Mark и стана първата от групата  на „ Аурубис “ и една от първите в света, която покри условията за този нов стандарт за стабилно развиване в медодобивната промишленост. Компанията следи и вкарва последните софтуерни новости. Разполага с дейни екипи за инженеринг и развойна активност, с които внедрява редица новаторски планове.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР