Най-големият скандинавски кинофестивал предлага тази година на публиката да подсили

...
Най-големият скандинавски кинофестивал предлага тази година на публиката да подсили
Коментари Харесай

Кинофестивалът в Гьотеборг предлага хипноза на публиката преди прожекция

Най-големият скандинавски кинофестивал предлага тази година на публиката да укрепи кинематографичното преживяване с внушаемост преди прожекциите, заяви Агенция Франс Прес.

" Създадохме това хипнотично кино, с цел да опитвам с филмовото прекарване, с цел да предизвикаме концепциите за метода, по който гледаме филми ", сподели шефът на кинофестивала в Гьотеборг Йонас Холмберг .

Първият пробен сеанс с внушаемост е извършен в неделя пред лимитирана аудитория поради пандемията от новия ковид - няколко десетки фенове.

Сеансът на хипнотизатора Фредрик Престо предшества прожекцията на " Land of Dreams " на иранско-американската режисьорка Ширин Нешат.
Застанал до огромна хипнотична серпантина на сцената, Престо стартира с няколко физически извършения. Той кара феновете да приближат ръцете си като магнити и да затворят очи.

След отброяване на двадесет секунди, феновете отварят очи и прожекцията стартира. В края на кино лентата се отброяват 10 секунди за преустановяване на хипнозата.

Доброволците споделят, че са изпитали чувства от форма на ступор до мощна централизация.

" Освобождаваш се от всички шумове и неща, които разсейват и навлизаш във кино лентата ", изясни младата зрителка Йона Блумборг .

" Опитах се да направя нещата, които той ни сподели - да усетя материята на облеклата, кожата, косите. Беше по-лесно да се съсредоточвам поради атмосферата, цялостната мрачевина и светлината единствено от екрана ", сподели приятелката ѝ Луис Нилсон.

Друг фен, Фредрик Сандстен , съпоставя прекарването с " нахлуване в доста прелестно положение на духа ". " Трудно е да се изясни. Хипнозата слага в положение съвсем на ступор ".

Кинофестивалът в Гьотеборг към този момент има традиция да предлага необикновени прекарвания на публиката. Миналата година, с цел да се приспособяват към обстановката с COVID-19, уредниците предложиха едноседмични прожекции за един човек на острова с фар Патер Ностер в Северно море, който е едно от най-безлюдните и обрулени от ветровете места в Швеция. Лиса Енрут, здравна сестра от " Бърза помощ " от шведския град Шьовде, завоюва опцията да бъде уединен фен в усамотение в конкуренция с над 12 000 претенденти от 45 страни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР