Най-дребните бозайници често са причисляване към най-симпатичните животни на планетата,

...
Най-дребните бозайници често са причисляване към най-симпатичните животни на планетата,
Коментари Харесай

Кои са най-дребните бозайници

Най-дребните бозайници постоянно са причисляване към най-симпатичните животни на планетата, тъй като са като умалена версия на по-едри типове.

Част от тях са същинско знамение на природата, част от еволюцията им включва придобиване на малак размер, с цел да оцеляват по-лесно.

Независимо към кой клон на бозайниците принадлежат, те постоянно провокират усмивка.

Ето някои от тези симпатични и дребни бозайници:

Мармозетката е дребна

Така се назовава най-малката маймунка в света, принадлежаща на семейство Остроноктести маймуни, която живее в тропическите гори към басейна на река Амазонка. Мармозетката е към 15 сантиметра и е един от най-малките примати.

Етруската земеровка е малък бозайник

Този мъничък бозайник е дълъг едвам 6 сантиметра без опашката си. Неговият дом са полупустините на Африка, Южна Европа и Азия. Интересно е, че етруската земеровка има супер бърз метаболизъм и се храни на всеки 2 часа.

 Земеровките са най-малките бозайници Снимка: Dean Murray

Малкият африкански таралеж е много малък

Това сладко малко животинче е мечтан домакински любим в последните години. Той е мъничък, доближава едвам 30 сантиметра и има по-меки бодли от огромните си събратя. Родината му е Централна Африка.

Лешниковият сънливец също е мъничък

Това малко създание е доста малък бозайник от семейство Сънливцови. Среща се в по-голямата част на Европа, както и северните области на Мала Азия. У нас може да бъде открит в планинските региони. Крие се в гнезда, които строи на 1-2 метра над земята, в гъсти шипкови или лескови шубраци.

Малкото сладко творение е дълго от 7, 2 до 8, 3 сантиметра, с къси уши, огромни очи, жълто-кафяв цвят на тялото и бяло по гърдите и гушката.

Свиненосият прилеп е дребен

Това животинче живее единствено в Тайланд, в групи, наброяващи по 100 екземпляра с размери от 2, 5 до 3, 5 сантиметра.

Името си дребният бозайник е получил поради розовото хоботче, което прилича свинска муцуна. Както прилича на прилепите живее в пещери.

Мини заекът е бухнал завързак

 Мини зайчета

Мини зайчето е най-малкият представител на фамилията на лепоридите, включващо към 60 типа бозайници. Максималната им дължина е 29, 5 сантиметра и имат доста по-къси уши.

Лисицата фенек също е малък бозайник

Този мини вид на добре познатите ни бозайници е единствено 20 сантиметра и по този начин заема първото място измежду най-дребните представители на семейство Кучеви. Въпреки дребния си размер, фенекът е див звяр в пустините на Северна Африка и Азия.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР