Най-бързата мобилна мрежа в България - и то с голяма

...
Най-бързата мобилна мрежа в България - и то с голяма
Коментари Харесай

Кой голям български телеком предлага най-добрата интернет връзка?

Най-бързата мобилна мрежа в България - и то с огромна преднина, е тази на A1, като закрепеният интернет на телекома също е преди всичко по качество, само че при поделено водачество с предложенията на Vivacom. Това излиза наяве от изследвания на качеството на връзката с Глобалната мрежа в България, осъществени от френската компания nPerf в интервала 1 януари - 31 декември 2023 година

Мобилна конкуренция с явен водач

По индикатора скорост мрежата на A1 доближава приблизително равнище от 221 мегабита в секунда, до момента в който вторият - Vivacom, е с двойно по-слабо показване (106,65 Mb/s), а Yettel остава надалеч обратно (85 Mb/s), излиза наяве от.
 5G трябваше да е гражданска война, а гръмна като балон
5G трябваше да е гражданска война, а гръмна като балон

Мобилните мрежи от пето потомство имат капацитет, само че падат жертва на нереалистични упования

В същото време, третият става първи при един от тестванията - качеството на стрийминг от YouTube в резолюция 360p, 720p и 1080p. Резултатите на трите телекома, обаче са много близки.

A1 печели конкуренцията по скорост на отваряне в браузъра на петте най-популярни съгласно nPerf уеб страницата, за минимум времезакъснение (близо 60 на 100 са с по-малко от 30 милисекунди, което е значимо да вземем за пример за мобилните геймъри), както и при скоростта на ъплоуд - 31,45 Mb/s против 20 за Yettel и към 17,4 за Vivacom.
 Снимка 652778
Източник:

Прави усещане, че съгласно nPerf измежду клиентите на Vivacom има максимален % такива с ниска мобилна скорост на събаряне и качване на файлове (до 5 мегабита в секунда), а Yettel, въпреки да е със приблизително най-бавната мрежа за download, има максимален дял консуматори с " отлични " индикатори за съгласуваност - над 25 мегабита в секунда.

На световно ниво междинната скорост на мобилните мрежи в България е 152 Mb/s, което надминава да вземем за пример Германия (98 Mb/s), Италия (74 Mb/s) или Испания (70 Mb/s).

Споделено първо място вкъщи и в офиса

Ако при мобилните мрежи A1 има отчетлива доминация, то обстановката е по-сложна. Там измежду огромните снабдители с национално покритие Vivacom има съществено преимущество в междинната скорост на download (96,35 Mb/s против 75,97 Mb/s на Vivacom и 42,58 Mb/s на " Булсатком " ), само че и при качването на информация към далечен сървър (72 Mb/s против към по към 44 на конкурентите).

В същото време, A1 и " Булсатком " имат по към 35 милисекунди времезакъснение на връзката, което е много по-добро от това на Vivacom (44,49 ms).
 Снимка 652779
Източник:

nPerf показват и какво е съотношението на доставчиците в извадката им - 48,45% са от Vivacom, 40,66% - от A1 и 10,89% - от " Булсатком ".

Голяма записка под линия

В формалното си известие nPerf показват себе си като " френска компания с повече от десетилетие опит в измерването на интернет връзките ". От двата отчета излиза наяве, че данните са набрани от потребителски проби през уеб и мобилно приложение. По сходен метод и най-известният състезател на пазара - Ookla, мери скоростта на връзката.

Не е ясно, обаче, на база какъв брой измервания са резултатите от отчетите на nPerf. Няма елементарен външен метод да се откри какъв брой българи тестват връзката си с френското приложение, само че от се вижда, че то фактически се употребява от консуматори у нас. Броят проби е значим, тъй като от него зависи представителността на данните.

Например,, в конкуренцията за която мобилните мрежи са класирани сходно (но при много по-различни междинни скорости) на база към 250 000 теста.
 Джейсън Кинг, Yettel: За момента закрепените услуги са най-смислената приложимост на 5G
Джейсън Кинг, Yettel: За момента закрепените услуги са най-смислената приложимост на 5G

Телекомът към този момент доставя телевизия на 38 000 клиенти и интернет - на близо 70 000

В оповестените данни на nPerf липсва и разбивка за типовете съгласуваност - въпреки тя да се разпознава при тестването. През 2023 година Yettel стартира по-усилено да промотира своите закрепени услуги, които са посредством мобилна съгласуваност, само че не са включени в отчета.

Money.bg изпрати въпроси до екипа на nPerf по отношение на някои от тези проблеми, като също по този начин попитахме дали резултатите са получени в границите на взаимен план с български телеком. За момента имаме отговор единствено на последното. " В nPerf сме самостоятелни от операторите и публикуваме резултати за доста страни в Европа и света ", съобщи в имейл представител на компанията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР