Навръх празника Св. Дух в някогашния скален манастир в местността

...
Навръх празника Св. Дух в някогашния скален манастир в местността
Коментари Харесай

Първа от векове литургия в скалния манастир край Алфатар

Навръх празника Св. Дух в тогавашния скален манастир в местността Канагьол, която е част от така наречен Сухоречие, в Крайдунавска Добруджа, бе извършена първа от епохи насам Божествена света литургия.

Тя бе отслужена посредством „подвижен престол“ от Негово високопреосвещенство Яков – митрополит на Доростолска епархия с център Силистра.

Осъществяването й стана допустимо със съдействието на кмета на община Алфатар Янка Господинова и на партньорството на Общински съвет Алфатар, подкрепил финансово концепцията на локалната изпълнителна власт.



Десетки миряни извървяха сложния път до скалния манастир в местността Канагьол, край Алфатар. Преодоляваха тясната пътека, въпреки и укрепена, металните уреди и стъпалата към висините, с цел да чуят светите отци, с цел да усетят силата на Божията благословия.

Според локалните предания в средата на I век, по тези земи е минал един от 12-те апостоли на Исус Христос – Свети Андрей, описа Янка Господинова.

Местността се свързва и с байрактаря на Индже челник Кара Кольо, който избавя жителите на околните обитаеми места от тайфа турци, които нощем безчинствали и грабели, а през деня се криели в скалите. Успява да се оправи с тях, а плячката предава на синовете си, да я върнат на хората. Така новопостроената, тогава, църка в Алфатар „Света Троица“ се снабдява с голям полилей в средата на храма, а жителите с бунар в центъра на селото и с котел за ракия.



Днес обаче и духовници, и локална власт, и миряни впрягат сили, с цел да възвърнат величието на скалната обител Разчистването на терена стартира през февруари, показа още Янка Господинова.

И през днешния ден концепцията на Негово високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков е осъществена. Както споделя той – сбъдната е една фантазия. Затова всяка година от тук нататък ще бъдат отслужвани към този момент две Свети литургии – едната на деня на Света Троица, а другата на 30 ноември – Андреевден.

След построената предходната есен екопътека край село Краново и известното светилище на Залмоксис – цар, сановник и господ на гетите, което е край Стрелково, Кайнарджанско, това към този момент е третият обект в силистренската част на Сухоречието, приспособен за посещаване от туристи и от поклонници.

 Майсторите, създали терена до скалния манастир наличен, укрепен и сигурен. На фотографията са кметът на Алфатар Янка Господинова и Доростолският митрополит Яков.

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл. 

Снимки: Незабравка Кирова

Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР