Навръх Гергьовден започва десетото издание на Националният събор на овцевъдите

...
Навръх Гергьовден започва десетото издание на Националният събор на овцевъдите
Коментари Харесай

Овце, кози, лами и магарета на събор

Навръх Гергьовден стартира десетото издание на Националният събор на овцевъдите в България. Най-голямото пролетно събитие навън в страната ще е на 6, 7 и 8 май 2022 година край Петропавловския манастир над Лясковец и ще е същински празник на българското с доста незабравими страсти за цялото семейство, дават обещание уредниците.

Събитието ще съчетае най-традиционния занаят – овцевъдството, с националната битова просвета и фолклор. То се провежда от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, със съдействието на Министерството на земеделието и поддръжката на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Специални посетители на форума ще са представители на браншови организации от Австрия, Армения, Белгия, Грузия, Дания, Ирландия, Испания, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Киргизстан, Саудитска Арабия, Словения, Сърбия и Узбекистан.

Близо 1000 чистопородни животни – овце, кози, лами, кучета, коне и магарета ще бъдат показани на юбилейния събор. Специализираните браншови изложби ще са в три обособени зони с обща повърхност от 1300 кв.м. Стопани от цялата страна ще покажат близо 500 селектираните животни от 26 породи овце, а в Национално ревю по козевъдство ще има над 80 животни от 4 породи. Най-добрите представители на породите ще бъдат отличени със специфични купи, плакети и грамоти, а на 8 май ще има аукцион на овце, кочове и агнета.

На събора ще могат да се видят лами, магарета и най-големите коне тежковози, които ще се състезават в изтегляне на товари на 7 май (събота) и ще се включат в разнообразни демонстрации на идващия ден. Част от събитието ще е и профилираното ревю на Българско овчарско куче.

Фермери от цялата страна ще мерят сили в надпревари за най-хубаво сирене, кашкавал и автентичен артикул от овче/козе мляко (6 май, 15:00 ч.), ръчна стрижба на овце (6 и 7 май, 14:30 ч.), ръчно доене (7 май, 15:30 ч.), машинен млеконадой на кози (7 май, 11:00 ч.). Най-атрактивната конкуренция - надпреварата за най-тежък коч, в която притежателят на животното-победител получава награда от 1000 лв., ще е на 8 май от 11:00 ч.

На поляните край Петропавловския манастир ще бъде показана профилирана селскостопанска техника, съоръжение, фуражи и селскостопанска литература. На място ще има демонстрации на подготвяне на млечни артикули по остарели и модерни технологии.

Под мотото „ Българските храни от български първични материали “ ще е ревюто на фермерски артикули от овче и козе мляко и месо, а в зони за директни продажби ще се оферират био храни и питиета.

Повече от 70 ще са участниците в обичайното ревю на занаяти, а неповторими фамилни прекарвания ще предложи етно възстановката „ ЧифликЪт “. В особено обособената зона ще има интерактивни музейни експозиции свързани с овцевъдството, пресъздаване на остарели къщни занаяти, обреди, традиции и мобилни арт работилници.

Атрактивни демонстрации на старовремска кухня в шоуто „ В търсене на изгубения усет “, разнородни кулинарни зони и чевермета чакат посетителите на събора. Специален посетител на 6 май ще е кулинарния познавач Ути Бъчваров, който персонално ще управлява съревнование по майсторско обезкостяване на агнета, а по-късно ще сготви звук Гергьовски курбан. 2000 порции от вкусната супа ще бъдат раздадени за здраве на присъстващите в 16:00 ч.

Фолклор от цяла България ще бъде показан на съпътстващия Десети Национален фолклорен конкурс „ Заблеяло ми агънце “, подсилен тази година от Министерство на културата. На две подиуми ще се изявят над 2500 реализатори в региона на музикалното и танцово национално изкуство и словесния фолклор. Самодейци ще показват разнообразни обреди и традиции, свързани с празника Гергьовден, а в тематични изложения ще могат да се видят достоверни геги, хурки и обредни хлябове.

За запалените по българските хора и ръченици фолклорни клубове, групи и обединения ще е огромното „ Гергьовско надиграване “. То ще стартира тъкмо в 12 ч. на 6 май с общо осъществяване и огромно „ Гергьовско хоро край манастира “.

Много страсти ще предложат празнините концерти. На 6 май от 20:00 ще свири оркестър „ 101 каба гайди “, а на идната вечер на сцената ще излезе Ивана и нейният бенд. Неделната хороводна стратегия ще е с оркестър „ Канарите “, Ваня Вълкова, Пепи Христозова и оркестъра на Петър Войников.

В дните на събора ще има спектакли на Прабългарската школа по оцеляване „ Бага Тур “, а вечерите - нестинарски осъществявания.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР