Навършват се 81 години от спасяването на българските евреи по

...
Навършват се 81 години от спасяването на българските евреи по
Коментари Харесай

Спасяването на българските евреи: Спомените на известния историк и общественик Михаил Бар-Зоар

Навършват се 81 години от спасяването на българските евреи по време на Втората Световна война. Защо българските евреи въпреки надалеч от родината си, не не помнят този исторически миг, и идва ли краят на войната в Газа – споделя световноизвестният историк, политически анализатор и държавник Михаил Бар-Зоар.

Бих желала да стартираме този диалог с едно място - село Горско Сливово , ловешко , за какво то е толкоз скъпо на вашето сърце ?

Снимка: bTV

Това беше по времето на войната, аз бях 4-годишно дете и татко ми беше ортодонт в София, майка ми беше оперна певица и ни изселиха управляващите тогава в едно село в планината. И за мен това беше друга планета, едно капризно хлапе от София, внезапно попада в едно село. Няма течаща вода, няма електричество, няма павирани улици и внезапно срещам същинските българи: хора, овчари, земеделци. Те ни одобриха толкоз топло, толкоз човешки и за мене тези две години, в които живеех в Горско Сливово с българите, с децата, с животните с природата, бяха най-хубавите години в моя живот.

30 млади създатели от целия свят ще вземат участие в полемиките

През 1948 г . заминавате дружно със фамилията си , както и с други български евреи към Израел , спомняте ли си това пътешестване с влаковата комбинация ?

Снимка: bTV

Няколко месеца преди този момент беше основана страната Израел и ние дружно с 90 на 100 от българските евреи заминахме. И приятелите ни, българските ни другари, и пациентите на татко ми бяха доста афектирани и споделяха: Докторе, за какво заминавате и татко ми споделяше: Искаме да имаме нашата страна и те: България е вашата страна, това е вашата страна. Помня, че заминахме с един товарен трен - от София през Югославия до един изгубен залив, някъде в Хърватско и оттова за Израел през залива. И от този трен стигнахме до границата, влакът спря за сключване на документи, ние бяхме към 1000 души.

С вашите детски очи по какъв начин приемате това нещо , което се случва ?

Представете си дете на 10 години, скачаме от вагоните, там имаше една прелестна котловина и стояхме с тил към границата и с лицето към България и един човек стартира да пее, един втори и един трети и внезапно един хор от хиляда души. Те пееха „ Мила родино “ и да видите 1000 души пеят блага родино и плачат и татко ми, и майка ми виждам сълзите и запитвам: Защо плачете и татко ми споделя: Понеже напущаме една страна, която беше добра към нас, доста обичахме България. И по тази причина съм доста благополучен, че на български има две думи, едното е родно място, другото е татковина. Затова и до ден сегашен има доста огромна, доста дълбока връзка сред българските евреи и България. Идваме тук да виждаме България и се гордеем, че сме българи.

По случай 80-годишнината от спасяването на евреите у нас Мостът на влюбените стана възпоменателна алея

Как открихте чудния свят на думите ?

Бях в Париж, безпаричен като мишка, един студент и получавах една заплата от един вестник от 100 $ на месец. Това беше доста тежко и имах семейство, имах жена и дете. Един ден ми се обажда една жена, тя споделя открих вашия докторат и желая да публикуваме вашия докторат като книга, за мен това беше знамение. Аз се съгласих…15 април 1964 година, в деня на издание на книгата, излизам аз на улицата в Париж и на всеки ъгъл, където има киоск за вестници, имаше големи афиши с моят фотография. Изведнъж ставам фамозен за един ден и ми предложиха един контракт, с цел да пиша книги. Те ми споделиха - ще можеш да пишеш каквото искаш, ще можеш да пътуваш, където искаш, до места, за които единствено съм чувал, Мачу Пикчу, Хаити, Виетам. Да обиколите света.

Вижте още във видеото .

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР