Научни изследвания, медицина, иновативно мислене, инженерни решения са обединени от

...
Научни изследвания, медицина, иновативно мислене, инженерни решения са обединени от
Коментари Харесай

Невробиолог и неврохирург връщат към независим живот хора, парализирани след травми и болести

Научни проучвания, медицина, новаторско мислене, инженерни решения са обединени от напъните на невробиолог и неврохирург, които съумяват да върнат способността за придвижване на парализирани пациенти. Грегоар Куртин, професор по невробиология и невротехнологии в Швейцарския федерален софтуерен институт в Лозана и шеф на Центъра Дефитек за интервенционни невротерапии (.NeuroRestore) в университетската болница в Лозана, и доктор Джослин Блох, неврохирург от университетската болница в Лозана и от Швейцарския федерален софтуерен институт показаха в Линдау новаторската технология, с която оказват помощ на параплегици да живеят още веднъж без значение. Проф.Куртин и доктор Блох участваха в полемика с Нобеловия лауреат за медицина за 2013 година Ранди Шекман на работна среща, проведена от швейцарската компания „ Ролекс ". Компанията поддържа срещите на Нобеловите лауреати в Линдау от 2015 година

Думата „ случайност " бе употребена няколко пъти по време на представянето на работата на Куртин и Блох. Невробиологът изцяло трансформира насоката в проучванията си преди години, когато срещата му с прочут катерач, неподвижен след рухване и увреждане на гръбначния мозък, го кара да стартира на търси решение за възстановяване на качеството на живот на хората с сходни увреждания.

Куртин се посвещава на опити с мишки и открива неврон, който при стимулация с електроимпулси връща способността за придвижване на гризачите. Последвалите опити и взаимна работа с хирурга Блох дават резултат и при хора и двамата съумяват да върнат способността за независимо придвижване на параплегик. Изследванията не престават, с цел да се реализира мечтаният надзор от страна на основния мозък. Неврохирургът вгради устройство в мозъка на пациента, с цел да се сътвори цифров мост сред основния мозък и гръбначния мозък.

Последвалите проучвания сочат, че технологията може да се употребява и при пациенти, чиито двигателни функционалности са повредени от заболяването на Паркинсон. При тях се ползва стимулация с допамин, обясниха Куртин и Блох. Те възнамеряват да продължат разработките си, с цел да оказват помощ за самостоятелното придвижване на пациенти, чиито двигателни функционалности са нарушени от мозъчни удари.

Проф. Шекман приветства достиженията на швейцарските експерти и показа опита от лечението на починалата си брачна половинка, която е страдала от заболяването на Паркинсон.

Устройството е пасивно, то може да се управлява от смарт телефон и улеснява пациентите, сподели проф.Куртин. Технологията им чака утвърждение за приложение от регулаторните управляващи в Съединени американски щати. Засега този вид терапия е доста скъпа, само че в случай че получи утвърждение за всеобщо приложение и стартира произвеждане, цените ще спаднат, надяват се откривателите.

В третия ден от 72-ата среща на Нобелови лауреати с млади учени в Линдау, Германия, участниците дискутират бъдещето на структурната биология, биологичния и изкуствения разсъдък, приложението на изкуствения разсъдък.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР