Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература (БЕЛ)

...
Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература (БЕЛ)
Коментари Харесай

НВО за 10 клас на 10 юни почва с 3 часа по-късно заради изборите предния ден

Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература (БЕЛ) за 10 клас ще се организира на авансово избраната дата 10 юни макар плануваните за предния ден избори за народен и европейски парламент. Предвижда се обаче изпитът за десетокласниците да стартира по-късно - в 11 вместо в 8 часа, както е планувано в началото. Началото на външното оценяване се отсрочва с 3 часа, с цел да могат учебните заведения с изборни секции умерено да провеждат провеждането му.

Промяната се планува заповед на просветителния министър Галин Цоков, която е оповестена за публично разискване, оповестиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Датите на изпитите за външно оценяване са избрани със заповед, минала всички стадии на публично разискване първоначално септември 2023 година След насрочването на предварителните парламентарни избори и на вота за европейски парламент незабавно е извършено оперативно разискване с всички районни ръководства на образованието, с цел да се сътвори организация за осъществяване на НВО без смяна в в началото избраната дата, макар вота.

Предстои Цоков да издаде и заповед, с която 10 юни ще бъде разгласен за неучебен за всички останали възпитаници в учебните заведения с изборни секции.

Заради изборите МОН трансформира датите за някои регионални и национални кръгове на олимпиади и надпревари. Математическото съревнование за възпитаници от 4 клас " Математика за всеки " ще се организира на 1 юни. Националният кръг на " Лаборатория за изкуство " в Бургас ще се състои в интервала 1-3 юни. Състезанието " Ключови компетентности по естествени науки " (физика, химия, биология) в Силистра пък ще е от 29 до 30 юни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР