Национално сдружение брокери на имоти внесе петиция в Правната комисия

...
Национално сдружение брокери на имоти внесе петиция в Правната комисия
Коментари Харесай

Брокери: Парламентът монополизира бизнеса с имоти

Национално съдружие брокери на парцели внесе петиция в Правната комисия към Парламента , обвързвана със законопроект за контролиране на посредническата активност при покупко-продажби с недвижими парцели, импортиран от 10 депутати от партия „ Възраждане “.

Законопроектът е формиран от ЮЛНЦ в частна изгода Национално съдружие „ Недвижими парцели ”, в което членуват 295 компании за недвижими парцели (към 25.06.2021 година по данни от Търговския регистър), съставляващи към 6 % от настоящите над 5000 организации за недвижими парцели в България.

Национално съдружие брокери на парцели внесе и писмени мнения в Народното събрание , адресирани до водещата правна комисия и до участващите в разискването на този законопроект непрекъснати комисии с искане за включване в разискванията и отменяне на противоречивия законопроект.

 

С какво брокерите, подписали Петицията, не са съгласни?

 

В Петицията се показва противоречие най-много със основаването на частна браншова конструкция, наречена Камара на брокерите, на която страната да отстъпи изключителни права (монопол)  по издаване на удостоверения за дееспособност на брокерите в България; по осъществяване на наложителни периодически образования на брокерите в България; по одобрение на стратегии за периодически образования, реализирани в други учащи организации, макар че те са лицензирани от МОН; по осъществяване на изпити за издаване на свидетелства за професионална подготовка на брокерите в страната и още монополни права .

С оферти от „ Възраждане “ проектозакон се планува огромна власт да бъде дадена в ръцете на Камара на медиаторите. Законопроектът планува тази частна конструкция да събира разнообразни такси : встъпителни вноски за участие, членски импорт, такси за регистриране в указател на брокерите, такси за издаване и преиздаване на удостоверения за дееспособност, за образования, за изпити, санкции и други такси, чиито размери да бъдат избрани от органи на камара.

Така посредством камара на брокерите ще могат да се извличат големи облаги за сметка на останалите заети в сектора (над 20 000 брокери).

Законопроектът дефинира неналичието на свободен пазар, планува посредством силата на закона и разнообразни ограничения, отговорности, такси и инспекции да се ограничи конкуренцията в занаята. Това ще затвори свободния вход към специалността и ще рефлектира непосредствено към потребителя, чиято услуга неизбежно ще се оскъпи.

Какво предлага Национално съдружие брокери на парцели?

 
Да се сътвори Национален указател на брокерите –държавна благосъстоятелност, а не благосъстоятелност на камара на брокерите

Етични правила и правила за държание на брокерите да залегнат в специфичен Закон, какъвто Национално съдружие брокери на парцели е изготвило и показало на вниманието на обществеността, а не в кодекс по професионална нравственос, основан от брокери – членове на камара (https://sbibg.org/proektozakon-za-posrednicite-pri-sdelki-s-nedvizhimi-imoti/).

Санкциите за несъблюдение на отговорностите на брокерите, в това число за нарушаване на етичните правила и правила, залегнали в Закон, да се постановат отбългарските съдилища, а не от комисия от професионална нравственос към камара, формирана от брокери.

Професионалните образования на брокери да се реализират по реда на Закона за професионалното образование и обучение в свободно определено от всеки брокер образователно заведение, а не по стратегия и в образователно заведение, избрани от камара.

Такси за регистриране в указател, санкции и имуществени наказания да се заплащат в интерес на държавния бюджет, в размери, посочени в съответните Тарифи за държавните такси, събирани от съответния орган или избрани от Съда, а не в интерес на камара.

Национално съдружие брокери на парцели е учредено на 13 Април 2013 година Към момента в Сдружението членуват над 255 компании.

Сдружението цели отбрана на правата и ползите на своите членове и на потребителите на посреднически услуги посредством приемане на специфичен закон,  с който да се вкарат правила за работа на пазара на парцели, осъществяването на които да се управлява от съдилищата на Република България, а не от частна конструкция (камара).

Други цели на Сдружението са:

Запазване свободата на стопанска самодейност в отрасъл „ Недвижими парцели “ посредством недопускане налагането на монополни положения от страна на частни стопански субекти (група компании, обединени в камара), на които Държавата да даде изключителни права да управляват цялостен бранш от стопанската система – отрасъл „ Недвижими парцели ”.

Създаване на обществен Национален указател на брокерите на недвижими парцели към  държавен орган, вписванията в който да се позволяват на учредения, посочени в закон, а не по преценка на комисия към частна конструкция – камара.

Въвеждане на условия за професионална подготовка и/или брокерски стаж и правила за професионална нравственос.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР