Националната агенция за приходите (НАП) постави началото на тазгодишната кампания

...
Националната агенция за приходите (НАП) постави началото на тазгодишната кампания
Коментари Харесай

Започна данъчната кампания 2024: Какво ново?

Националната организация за приходите (НАП) сложи началото на тазгодишната акция за обявление и заплащане на налозите за физическите лица. Тя стартира на 10 януари, като още в първите часове от старта ѝ има няколко хиляди подадени данъчни заявления по електронен път. От приходната организация са безапелационни, че системата работи безпрепятствено и по принцип към 85% от всички данъчни заявления се подават онлайн. Времето, което лишава попълването, е сред 8 и 10 минути.

Самият образец на данъчната декларация наподобява по към този момент познатия метод. Тя може да се подава в период до 30 април, докато надлежно би трябвало да се заплати налога, в случай че има подобен за довнасяне.

Приходната организация дава по традиция и опция за 5% отстъпка до 500 лева от налога за довнасяне, в случай че има подобен. Тя може да се употребява при заплащане на налога до 1 април, единствено ако декларацията е подадена по електронен път и съответното лице няма остарели отговорности към Национална агенция за приходите. По тази причина специалистите от приходната организация поучават жителите първо да ревизират дали имат остарели отговорности в системата на Национална агенция за приходите.

В мощ и тази година остават опциите за няколко типа данъчни облекчения. Най-използваното е това за развъждане на дете, следвано от облекчението за хора с понижена продуктивност, както и за млади фамилии. За да се възползват от тях, още веднъж важи правилото физическите лица да нямат остарели отговорности към страната.

Промяна тази година е, че за разлика от предходни години внасянето на налога към този момент става по единна сметка на Национална агенция за приходите в Българска народна банка. Досега се постановяваше жителите да намерят онази сметка, която дава отговор на обитаемото място, в което живеят.

От началото на март ще бъде налична и автоматизирано попълнената от Национална агенция за приходите данъчна декларация. По данни на приходната организация точно нея употребяват всеобщо хората. В тази връзка работодателите имат период до 28 февруари да попадат нужните данни за изплатените от тях приходи към Национална агенция за приходите.

Предварително попълнената декларация може да се подаде посредством ПИК на Национална агенция за приходите или електронен автограф. Предварително попълнените от Национална агенция за приходите данни могат да се редактират, без да е належащо подаването на спомагателни документи.

От тази година в Приложение 13 жителите могат сами да попълнят по избор и други приходи, които са придобили.

Очакванията са в тазгодишната акция данъчните заявления да надвишават 700 хиляди.
По мотив някои от новите данъчни промени...
...като опцията да не се заплати сметката в заведение, в случай че не бъде издадена касова записка, специалистите от Национална агенция за приходите посъветваха жителите да алармират на Агенцията при отвод за издаване на касова записка. Но дали клиентите в действителност ще могат да получат безпроблемно " безвъзмезден обяд ", в случай че не им се издаде касов бон, от Национална агенция за приходите не съумяха да дадат отговор.

Не може да се чака, че Национална агенция за приходите ще идва да взема решение разногласията “, разяснява Росен Иванов, шеф на дирекция „ Данъчно-осигурителна методология “.

Той уточни, че след сигнал за неиздаване на касова записка чиновниците на Национална агенция за приходите подхващат инспекция до няколко дни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР