Националната агенция за приходите (НАП) и Комисията за финансов надзор

...
Националната агенция за приходите (НАП) и Комисията за финансов надзор
Коментари Харесай

НАП не откри нарушения на Nexo. КФН също

Националната организация за приходите (НАП) и Комисията за финансов контрол (КФН) не са разкрили нарушавания на криптобанката Nexo, само че и не им е работа да се занимават с инспекции на компанията. Това споделиха шефовете на двете институции пред краткотрайната парламентарна комисия, която беше образувана по проблема „ Nexo “, заяви „ Свободна Европа “.

Прокуратурата влезе в офисите на криптобанката Nexo на 12 януари 2023 година в София по следствие за „ проведена незаконна група, основана за осъществяване на финансови закононарушения “. Обвинени бяха четирима души от компанията. Nexo отхвърли всички обвинявания и сподели, че ще съди българските институции за 1 милиарда $.

По искане на прокуратурата Национална агенция за приходите е почнала инспекции и на „ голям брой “ физически лица,
свързани с криптобанката Nexo,
сподели шефът на организацията Борис Михайлов. По думите му „ не е работа на Националната организация за приходите да проверява всички донори на политически партии “.

До момента българската компания, която ръководи Nexo, е платила всичките си отговорности към Национална агенция за приходите, сподели още Михайлов и показа какви са новите инспекции по случая:

По думите му Сметната палата е предоставила на Национална агенция за приходите информация за даренията, направени от тези физически лица. Според нея 15 чиновници на Nexo са дарили пари на „ Да, България “.

По време на чуването си в Народното събрание ръководителят на КФН Бойко Атанасов сподели, че не е в пълномощията на небанковия регулатор да прави инспекции.

„ Криптовалутите, за разлика от валутите, нямат темперамент на финансов инструмент. Те не са приети в Европа и в България като подобен. Поради тази причина не подлежат на регулация от КФН “, сподели той.

По думите му Nexo и нейните свързани компании в България не са лицензирани и надлежно не подлежат на надзор от КФН. По-рано министерството на финансите сподели, че там не е постъпвала информация за проблем с активността на Nexo.

Временната комисия ще излезе с рекомендации към идващото Народно заседание да продължи работата по проблема.

Първоначално прокуратурата сподели, че казусът е почнал след сигнал от задгранични служби за съмнителни преводи. Главният прокурор Иван Гешев сподели пред правната комисия на Народното събрание, че „ всичко това е почнало в Съединени американски щати “. Нексо отхвърли тези изказвания.

По-късно ръководителят на Държавната организация „ Национална сигурност ” (ДАНС) Пламен Тончев заяви, че българска финансова институция е подала сигнал в ръководената от него институция против компанията Nexo през юли 2022 г.​
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР