Наставникът на Монтана, Антони Здравков, даде ексклузивно интервю за сайта

...
Наставникът на Монтана, Антони Здравков, даде ексклузивно интервю за сайта
Коментари Харесай

Антони Здравков пред Nostrabet: Опитът на Мъри може да е решаващ, дано младите не прегорят срещу ПАОК -

Наставникът на Монтана, Антони Здравков, даде извънредно изявление за уеб страницата. В него той показа упованията си за сезона във Втора Лига, акцентирайки отборите на Етър и Миньор Перник като главните съперници на неговия състав за влизане в efbet Лига. Здравков оцени и като нещо позитивно увеличението на тимовете в елита от 14 на 16.

Опитният някогашен на ментор на Левски и Лудогорец не пропусна и да даде мнение за идните европейски дуели на българските отбори. Според него „ сините “ ги чака голямо тестване против ПАОК, само че експертът добави, че опитът на Станимир Стоилов в сходни борби може да вдъхне убеденост на младите състезатели. Здравков си пожела 2-3 български тима да съумеят да намерят място в груповата фаза на европейските клубни шампионати и през този сезон.

Здравейте, господин Здравков! Сезонът стартира неподходящо за Монтана, само че има много време за реакция. Колко комплицирани са тези дебютни мачове от даден сезон?

Определено има незнайни в тези мачове, само че това не би трябвало да има значение, най-малко не и за мен. В този първи кръг има и тимове, които победиха, въпреки всичко. Всички сме длъжни да сме готови, по тази причина се прави лятна подготовка. Това не е опрощение за никого, изключително за мен персонално, като треньор.

Споделихте за проблемите в офанзива. Как смятате, че Вашият отбор може да компенсира неналичието на мощен голмайстор?

Така е, два следващи трансферни прозореца не вземаме верния нападател. Ако намерим подобен, то той се оказва безценен за Втора Лига. С някои цели се разминахме, с други не се разбрахме и това е сериозен проблем. Ще работим с това, което имаме и ще се трудим с нападателите, с които разполагаме. Това значи, че ще би трябвало да отделяме повече внимание на завършването по време на груповите тренировки. Надявам се да вдигнем равнището на потребно деяние в това отношение.

Финансовият аспект ли е измежду огромните разлики сред efbet Лига и Втора Лига?

Не единствено финансовият аспект е друг. Много играчи държат да са в елита. Има момчета, които избират да са запаси в efbet Лига, за което ги разбирам. Със сигурност финансите се разграничават, само че това е обикновено. В елита постоянно се дават малко повече пари.

Силите във Втора Лига наподобяват извънредно изравнени през този сезон. Кои ще са главните съперници за промоцията?

Към момента ние и Етър сме афиширали упоритости. Времето ще покаже дали тези упоритости са реалистични. Има и други тимове, които ще се борят за челните места – Миньор Перник, Крумовград даже. Мисля, че този отбор може да се намеси съществено, като не изключвам да има още 1-2 отбора, които да стъпят крепко в конкуренцията.

Какво смятате за присъединяване на дублиращите отбори във Втора и Трета Лига – оказва помощ ли това на подрастващите за тяхното развиване?

Смятам, че това е естествен развой, вижда се из цяла Европа. Похвално е, че се интегрира у нас. В тези отбори имат опция да играят състезатели, които не са имали този късмет в клубовете си. По-рядко се стига и до преотстъпване. Това способства за тяхното развиване, защото те имат обезпечено игрово време.

От друга страна, философията на клуба и на вторите и третите отбори е в синхрон с условията на първия отбор. По този метод, когато даден състезател се озове при мъжете, то той е квалифициран и знае какви са условията. Това е доста положително деяние на клубовете, които може да си го разрешат.

Някои треньори се оплакаха, че това лимитира опциите за взимане на играчи чартърен. Проблем ли е това за нискоразредните отбори?

Да, в по-малка степен се случват наемите. Затова и по-добрите играчи остават да играят в дублиращите отбори. От друга страна, това дава опция на по-млади играчи за изява, каквато те не биха имали при други условия.

Добра концепция ли беше повишението на броя на тимовете в efbet Лига на 16 и ще спомогне ли това за повдигането на конкуренцията, или в противен случай?

От това, което виждам досега, няма тим, който да е доста по-слаб от другите отбори. Ще бъде равностойно и постоянно съм казвал, че 16 отбора е оптималната численост за efbet Лига. Не желая да наемам никого с това мое мнение, несъмнено.

Проблемът идва оттова, че по този метод телевизионните права ще се разделят на 16, вместо на 14, което значи и намаляването на приходите за някои отбори. Това провокира неодобрение, само че това не се споделя непосредствено.

Европейското присъединяване на нашите отбори стартира с цялостна мощ тази седмица. Как оценявате възможностите на нашите представители?

Лудогорец към този момент преодоля един съперник и в този момент вторият също е много лек. ЦСКА също има своите шансове за продължение напред и предвид на жребия, мисля, че клубът има шансове да стигне надалеч. Задача на Левски е най-трудна, само че пък шампионата в Гърция още не е почнало, тъй че може би „ сините “ имат своите шансове. Мачът на Ботев Пловдив е доста равносилен.

Искрено се надявам всичките ни отбори да преодолеят противниците си. Би било доста потребно още веднъж да имаме 2-3 отбора в груповата фаза на европейските клубни шампионати.

Един от някогашните Ви отбори – Лудогорец, може да срещне много тежък противник в третия кръг, в лицето на Динамо Загреб. Готов ли Ви наподобява тимът за нови европейски подвизи?

Не мога да кажа на 100%. Там упоритостта постоянно е влизане в Шампионската лига. В предварителните кръгове обаче играят много съществени тимове и в този момент също няма да им е елементарно. Реалната цел за ШЛ ще е сложна, само че нека имат шанс. Ако обаче Лудогорец попадне в Лига Европа, то това също ще е добър триумф. Знаете, че останалите отбори може да се надяват единствено на присъединяване в Лигата на конференциите.

Вие бяхте последният треньор, с който „ орлите “ реализираха положителни резултати в Европа, в това число и в груповата фаза на Лига Европа. Какво пречи на клуба да повтори тези триумфи последно време?

Всичко, което споменахте, е част от казуса – промяната на поколенията, промененият формат на квалификациите и по-силните противници. Промяната на стила също е фактор. Така нареченият тики-така жанр на Лудогорец за България към този момент не е налице, тъй като профилът на новите попълнения е друг и бразилците понижиха. Всичко това оказва въздействие. Докато улегне този отбор и откри своя жанр, то ще има някои проблеми. Клубът обаче прави добре работата си, само че дребните елементи пречат да се извърши задачата.

Кое е най-важното в тези основни европейски дуели?

На сходно равнище самочувствието и опитът в европейските мачове са доста значими. Затова би трябвало да имаш самочувствието като играч да излезеш и да си изпълняваш дилемите си от първата до последната минута. Именно самочувствието води до лекост на терена. Липсва терзанието и просто излизаш, с цел да се надиграваш с съперника.

Колко основна роля ще изиграе опитът на Мъри Стоилов в мачовете на Левски с ПАОК?

При всички положения опитът му е доста позитивен миг за Левски. Както споделих, това са дуели с друг заряд, напълно друг от тези за състезание и купа. Всеки тим знае, че има единствено два мача, с цел да продължи напред. Опитът на Стоилов сигурно ще помогне на отбора и ще вдъхне убеденост и на младите играчи. Въпросът обаче е тези млади състезатели да не прегорят в основните моменти. Желанието за изява може да докара до пренавиване, надлежно и доста повече неточности от естественото.

И за край, господин Здравков – какво си пожелавате в персонален и професионален проект в идващите месеци?

Пожелавам на всички треньори и играчи в България да сме здрави – да няма травми, заболявания и неприятни моменти в клубовете. В персонален проект си поисквам да реализираме заложените преди началото на сезона цели.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР