Насрочени са парламентарни избори за Есватини, последната абсолютна монархия в Африка

...
Последната абсолютна монархия в Африка, Кралство Есватини, ще проведе парламентарни
Коментари Харесай

Последната абсолютна монархия в Африка, Кралство Есватини, ще проведе парламентарни избори в петък, като на политическите партии е забранено да се състезават.

Конституцията подчертава „индивидуалните заслуги“ като основа за избор на депутати, които не могат да бъдат свързани с никоя политическа група. Да бъдеш в благоволението на крал Мсвати III, който притежава абсолютна власт, също има голяма тежест.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Египет ще проведе президентски вот през декември докато икономическата криза се влошаваЗабавянето на изборите в Пакистан поражда съмнения за „свободен и честен“ вотБивш банкер от Goldman Sachs се бори да председателства проблемната гръцка левицаНяма изборен екип за ЕС за Бангладеш загриженост относно свободния и честен воткрай на списъка

Около 585 000 регистрирани избиратели ще бъдат призовани да изберат 59 членове на долната камара на парламента, която играе само консултативна роля на монарха. Мсвати, който може да наложи вето на всяко законодателство, директно ще назначи още 10 депутати.

С повечето кандидати, лоялни към краля, изборите едва ли ще променят политическата обстановка в кралството, известно преди като Свазиленд.

Само за около дузина от номинираните по време на първичните избори миналия месец е известно, че имат връзки с опозицията.

Мнозина не казват на коя страна са, страхувайки се от репресии.

„Демокрацията не се практикува толкова много тук“, каза Тантаза Силоло, говорител на най-голямата опозиционна група, Движението за освобождение на Свазиленд (Swalimo), пред AFP.

Политическите партии имат неясен статут и не могат да участват пряко в гласуването.

Те бяха ефективно забранени през 1973 г., но новата конституция през 2005 г. предостави възможност за свобода на сдружаване. Все пак на практика няма законен начин те да се регистрират, според организацията за защита на демокрацията Freedom House. Swalimo е регистрирано като организация с нестопанска цел.

Народното обединено демократично движение, едно от най-големите опозиционни движения, беше обявено за „терористична“ организация и забранено.

Двама опозиционни депутати, избрани на последния вот през 2018 г., в момента са в затвора. Трети е в изгнание.

Повечето опозиционни групировки призоваха за бойкот. Трима казаха на избирателите да отидат до урните.

По време на двуседмичен период на кампания са се състояли малко политически събирания.

Избирателните секции ще бъдат отворени в 7 сутринта местно време (05:00 GMT) и ще затворят в 18:00, според избирателната комисия, като резултатите се очакват през уикенда.

Планинската страна с 1,2 милиона души няма излаз на море между Южна Африка и Мозамбик. Около половината от размера на Белгия, той получи независимост от Обединеното кралство през 1968 г.

55-годишният Мсвати се възкачи на трона на 18 години и управлява с железен юмрук в продължение на 37 години.

По конституция кралят е над закона.

Той назначава министър-председателя и кабинета, може да разпуска парламента и правителството и командва полицията и армията.

Проявите на несъгласие са рядкост, но през 2021 г. кралството беше разтърсено от продемократични протести. Десетки хора бяха убити, докато силите за сигурност насилствено потушаваха демонстрации, призоваващи за реформи. Беше наложен комендантски час, демонстрациите бяха забранени и достъпът до интернет беше ограничен.

Протестите продължават спорадично след репресиите.

По-рано тази година адвокат по правата на човека и критик на правителството Тулани Масеко беше застрелян през прозореца на дома си. Часове преди убийството му кралят предупреди активисти, които му се противопоставят, да не „роят сълзи“ за „наемници, които ги убиват“.

Объединените нации призоваха за независимо разследване.

Известен като Нгвеняма, „лъвът“ в СиСвати, кралят е широко критикуван за охолния си начин на живот, докато близо 60 процента от населението живее с по-малко от 1,90 долара на ден.

Пълничкият монарх, който обикновено се появява на обществени места в традиционни дрехи, е известен с това, че обича луксозни коли и часовници. Той харчи милиони долари годишно за своите 15 съпруги, някои от които се е оженил, когато са били непълнолетни, и има поне 25 деца.

За да отбележи 50-ата годишнина от независимостта, през 2018 г. той промени името на страната на Есватини – което означава земя на Свази.

Есватини има едно от най-високите нива на разпространение на ХИВ в света с около 26 процента от възрастните на възраст между 15 и 49 години, живеещи с вируса, причиняващ СПИН през 2022 г., според данни на ООН.

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР