Наскоро Български ВиК Холдинг“ даде изключително арогантен пример как калинки

...
Наскоро Български ВиК Холдинг“ даде изключително арогантен пример как калинки
Коментари Харесай

Несменяемите шефове на „ВиК“ се оказаха некадърни калинки

Наскоро „ Български ВиК Холдинг “ даде извънредно нахален образец по какъв начин калинки биват назначавани за шефове на предприятия. Разбира се с конкурс, по какъв начин другояче!

 

В центъра на сюжета е докараното до банкрут „ ВиК “ – Добрич, където водата е от най-скъпите в страната, защото се изпомпва от огромна дълбочина. И защото става въпрос за некадърници, които освен са опропастили въпросното дружество, само че и са виновни за загубата на 113 млн. лв. европари, в Добруджа си задават разумния въпрос – какъв брой ли са платили, с цел да се бетонират като шефове. Няма прецизен отговор, по обясними аргументи, само че Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата имат метод да го получат.

 

След състезанието за нов управителен ръб излиза наяве, че от общо петимата души, трима са от остарелия – Мария Тодорова, Саркис Караджиян и Тодор Гикински като кариерата на последния е в действителност неповторима. Първо е началник във „ ВиК “– Сандански, само че е упрекнат в занемареност при построяването на тръбопровод в с. Кръстилци – разпоредил построяването му, без да има разрешителни за това. Прахосани са 91 бона, а водата се оказала негодна. Дори споделят, че била радиоактивна.

 

Вместо да бъде уволнен през 2019 година бива изместен в Добрич, още веднъж като шеф. Не след дълго и там става обект на следствие. Отново обаче не го уволняват, защото е доста високо скъп в районното министерство. Абонираният за управителен постове самичък споделя, че бил протеже на някогашния районен министър от ГЕРБ Николай Нанков, на който казвал „ бате “. След това се сработил добре и с Гроздан Караджов. Бил на крачка от уволнението единствено по времето на Виолета Комитова, само че още веднъж му се разминало. Сега инж. Гикински още веднъж ще ръководи „ ВиК “ – Добрич.

 

Дочува се обаче, че против него към момента виси дело в Благоевград. Специално по делото от 2019 година за водата в Кръстилци, той бива оневинен през март 2022 година и по този начин се закрепва като шеф в Добрич. Не е ясно обаче дали това е окончателното решение на съда. Сега Гикински е подал декларация, че е чист като детска сълза. Ако обаче се окаже, че има разминаване във обстоятелствата, ще се наложи незабавно да напусне борда, изясняват адвокати.

 

В ръцете на този инженер като закрепостен изпълнителен шеф е водоснабдяването на над 171 хиляди души  8 общини в Добруджа. В същото време разрешителните за прилагане само че водоизточници не са подновявани, което е меко казано неуместно. Затова от Басейнова дирекция – Варна сформират актове на предприятието и предават материалите за този величествен гаф, който може да засегне здравето на доста хора в прокуратурата. Селски чешми в общините Тервел и Балчик се връзват към ВиК системата без позволение, без санитарни зони, без документи, а това може да разболее популацията. Самият Добрич преди време е водоснабден по сходна скица с нелегално конфигурирана тръба на река Батовска. За да не попадат огромни отпадъци в питейната вода е сложена железна решетка.

 

Въпреки описаните гафове, трима от остарялата администрация отново са подредени за шефове на сдружението, нищо че в предните години са го довели до банкрут. Сега обаче те имали проекти за оздравяването му, смеят се в Добрич.

 

„ ВиК “ е във финансов колапс поради неефективната им работа, стигнало се е до трайна наклонност да се натрупат големи суми неплатена вода, само че те са несменяеми.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

 

Тагове: Мария Тодорова Саркис Караджиян Тодор Гикински ВиК – Добрич Николай Нанков Гроздан Караджов Виолета Комитова МРРБ
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР