Нашумелите напоследък турски сериали са спорна тема – колко дават

...
Нашумелите напоследък турски сериали са спорна тема – колко дават
Коментари Харесай

Магията на турския кебап

Нашумелите в последно време турски сериали са противоречива тематика – какъв брой дават и какъв брой вземат и би трябвало ли да ги има, не е предмет на нашата тематика. Това, което главно може да ни направи усещане в техните филми са традициите им, свързани с храната, изборът на храна, методът на хранене, точността с която сядат на масата и така нататък

Турската кухня е необхватен свят, свят, в който можем да намерим доста тежки храни, само че и такива, които галят небцето и не просто те засищат, а ти доставят наслада, до момента в който ги консумираш.

 Кебап

Има няколко неща, с които обичайна турска кухня е известна и едно от тях е турският кебап. Знаете, че свинското е неразрешено на мюсюлманите от Корана, само че той не им не разрешава да похапват агнешко, телешко, пилешко. Кебапът има извънредно доста разновидности в Турция. Това в действителност е и ястието, което се употребява най-често като главно. Може да се каже, че е нещо като емблема на турската кухня и то без въобще да преувеличаваме.

Турският кебап, в действителност, съставлява хапки месо (обикновено агнешко или пилешко), които са набодени на шиш, наподобяващ меч. Много са типовете, които можете да срещнете в Турция

- Дюнер кебап – надали има някой, който да не е ял тази симфония от вкусове

- Адана кебап – ядене – емблема на турската кухня

 Искендер кебап

- Искендер кебап – подготвен от месо по желание и поднесен върху канапе от питка

- Бейти кебап – кебап поднесен на големи шишове – над метър дълги

- Орман кебап (Горски кебап)

- Али Назик кебап – типично турско ядене в района Газиантеп, където се подготвя на разнообразни фамилни тържества.

Друг вид на турския кебап – Чьоп шиш се разграничава от шиш кебапите по това, че месото авансово се овкусява в марината да омекне и се пече по-кратко, с цел да остане сочно. Освен това маринатата наложително е пикантна. Не може да не споменем и Кую тандър кебапа, агнешко – цяло или на части, приготвено в глинена пещ. Нямат изброяване турските кебапи - Урфа кебап, Кюфте Ислим кебап, Чонгиши кебап - безчет имена, безчет вкусни прекарвания.

 Кюфте кебап

Адана кебапът, да вземем за пример, се подготвя от мляно месо – телешко и агнешко. Може да бъде изработен лют и естествен. Бейти кебапът съставлява комбинация от агнешко и пилешко месо, смляно. Тук типовете са лют и чеснов. Най-често кебапът сервират в питка. Като гарнитура нормално се прибавя някаква салата, която е отлично допълнение към вкусното месо. Много специфична гарнитура към шиш кебапа е Долма с гъби – тип пълнени гъби, Куру долма – пълнени сухи чушки, патладжани или тиквички.

Легендата гласи, че готвачът Искандер от Бурса измисля отвесната скара за обичайния турски кебап. Когато бойците били отвън домовете си, са пекли кебапа на мечовете си. Най-важното при тази отвесна скара е, че мазнината тече от горната страна надолу и съумява да напои цялото месо. Откритието, което е направил Искандер, през днешния ден е емблема на турската кухня и може да се откри освен в родната на отвесната скара Турция, а по целия свят.

Ако сте фенове на турската кухня, ето още няколко вкусни оферти: турска саралия, лахмаджун, тюрлюгювеч, шиш кебап, имамбаялдъ, гюзлеми, пилаф, шекерпаре.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР