Нашите претенции са към държавата, която непрекъснато изпраща разнопосочни послания

...
Нашите претенции са към държавата, която непрекъснато изпраща разнопосочни послания
Коментари Харесай

Дъвката детска болница се вади преди избори

Нашите искания са към страната, която непрестанно изпраща разнопосочни послания и остава усещане, че е неспособна да подсигурява, както е по Конституция,  на хората право на опазване на здравето. Това съобщи пред Националното радио  Надежда Цекулова, член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница в София.

„ За страдание в действителни обстановки ставаме очевидци на разнообразни фактори и всеки е реализуем, и е добре, щом страната не се оправя, за какво частник да не построи детска болница? Вярвам, че страната би могла да се оправи, в случай че се откри политическа воля. И всички партии, записали в стратегиите си като приоритет детско опазване на здравето, спрат да се състезават на този терен. И всеки идващ ръководещ спре да анулира, това което  е направил предходният и да основат поредна политика “, разяснява тя.

Цекулова бе безапелационна, че за Национална детска болница се приказва в два подтекста: „ Първият е когато има сериозен скандал и вторият е преди избори. “

Според нея абсурдът с решението на Министерски съвет и отменянето му за нова, частна детска болница е фактор, който също е повлиял върху плана за създаване на Национална детска болница от страната.

„ Допълнително ще усложни процеса, тъй като основаването на едно лечебно заведение, като НДП е комплицирана и сложна задача, с каквато българската страна не се е сблъсквала от доста години “, предизвести представителят на Обществения съвет.

Според нея хубавото е, че „ за първи път от има непрекъсваемост на процеса, това целеустремено изпитание да има НДБ и виждаме, че страната среща съществени компликации да се оправи. Да е ясно, „ всички споделят вие сте чисти комунисти,  как сте срещу частната самодейност “, не, не сме! Частната самодейност в опазването на здравето е потвърдила своето място и изгода. Всички знаем спецификите и на двата типа лечебни заведения – частни и държавни, всяко има плюсове и минуси. Важно е, че страната има публичен запас от средства и фрагменти в областта на опазването на здравето и би трябвало посредством регулация и политики, да реши какво й е приоритет, да развива и да го прави както би трябвало “, означи тя. И предвижда, че Търговска лига към този момент е спечелила едно дело, с което е обжалвала отвод от здравното министерство за нова болница.

„ И в случай че и в този момент завоюва в съда анулираното на решение на Министерски съвет за детска болница, може да се окаже, че след година-две в Столична община ще има две лечебни заведения, безусловно ненужни “, разяснява Цекулова.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР