Населението на Земята вече е над 8 милиарда души, съобщи

...
Населението на Земята вече е над 8 милиарда души, съобщи
Коментари Харесай

8-милиардният жител на Земята е момиченце от Манила

Населението на Земята към този момент е над 8 милиарда души, заяви БНР с позоваване на информация от Организация на обединените нации. Генералният секретар на международната организация Антониу Гутериш посочи, че това е мотив " да отпразнуваме разнообразието и напредъка, като в същото време отчитаме споделената отговорност на човечеството за планетата ".

8-милиардният гражданин на планетата е момиченце е родено във филипинската столица Манила в 1:29 минути след среднощ. Името на детето е Винис. Сега на Земята има четири пъти повече хора, в сравнение с през 1928 година.

Организация на обединените нации изяснява това повишаване на популацията с човешкото развиване - хората живеят по-дълго с помощта на подобренията в публичното здраве, храненето и персоналната хигиена. Фактор е и по-високата раждаемост, изключително в най-бедните страни, множеството от които са в Африка.

През 2019 година междинната дълготрайност на живота доближи 72,8 години. Тогава беше маркирано нарастване с към 9 години по отношение на 1990 година.

Очаква се по-нататъшното понижаване на смъртността да докара до приблизително световно дългоденствие от към 77,2 години през 2050-та.

Експертите считат, че през 2086 година популацията на планетата ще доближи 10 милиарда и 430 милиона души, след което постепенно ще стартира да понижава.

Според последните данни на Организация на обединените нации Индия е на път да изпревари Китай като най-населената страна в света през 2023 година, а до 2050-та половината от популацията на планетата ще живее в осем страни: Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР