Народното събрание избра общо 11 членове на ВСС от квотата

...
Народното събрание избра общо 11 членове на ВСС от квотата
Коментари Харесай

Депутатите избраха нов Висш съдебен съвет

Народното заседание избра общо 11 членове на Висш съдебен съвет от квотата на Народното събрание от съдийската и прокурорска гилдия. За съдийска гилдия бяха определени 6-ма членове, а за прокурорска гилдия – 5-ма.

По остаряла традиция отговорници в парламентарните групи даваха сигнали на депутатите по какъв начин да гласоподават.

В коридорите на Народното събрание се говореше, че ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Обединените патриоти са се разбрали да си разпределят квотата по този начин - 4-3-2-2 .

По тази причина водачът на ВОЛЯ Веселин Марешки се опита да оспори днешното гласоподаване.

Кандидатите за членове на Висш съдебен съвет от парламентарната квота се избират без нужната бистрота и спор. Това съобщи Веселин Марешки от трибуната на Народното събрание. Според него няма подозрение, че ще се изберат послушни магистрати, свързани със подмолни кръгове, и най-вероятно ще се потвърдят слуховете, тиражирани в медиите, че изборът е авансово контрактуван, а квотите – разпределени сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Оперативна програма.

Лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки сподели, че две от кандидатурите въобще не трябва да се позволяват до разглеждане в залата, защото издигането им опонира с Правилника за работа на Народното събрание. Според Марешки, това е Пламена Апостолова/ препоръчана от ДПС/, която не е дала пояснение за произхода на имуществото си, възлизащо на милиони левове, както и че има роднинска връзка с ръководителя на Комисията за попречване на спор на ползи.

Втората противоречива кандидатурата, съгласно ВОЛЯ, е на Йордан Стоев /издигнат от Обединени патриоти/. При депозирането на кандидатурата му е позволено процедурно нарушаване на Правилника на Народно събрание.

Кандидатите на ВОЛЯ са Ангелинка Николова - юрист от Търговищката адвокатска гилдия, с 25 години трудов стаж в правосъдната система, и Владислав Томов - прокурор от Районна прокуратура Варна.

В съдийската гилдия влязоха шестима, които при гласуването получиха най-малко 160 гласа "за ". Това са Драгомир Кояджиков, Вероника Имова, Даниела Маринова-Марчева, Боян Магдалинчев, Боян Новански и Стефан Гроздев.

В прокурорската гилдия бяха определени петима членове - Светлана Бошнакова, Гергана Мутафова, Калина Чапкънова-Кючукова, Пламена Апостолова и Йордан Стоев.

Кандидатите за Висш съдебен съвет от квотата на Народното събрание бяха общо 18. Съгласно Конституцията, 11 от членовете на Висш съдебен съвет се избират от Народното събрание с болшинство от две трети от народните представители. Номинираните би трябвало да са адвокати с високи професионални и нравствени качества, които имат минимум 15 години юридически стаж.

Мандатът на настоящия Висш съдебен съвет изтича на 3 октомври. Съдиите, прокурорите и следователите към този момент избраха своите представители. За първи път тази година те гласоподаваха директно за претендентите си. При прокурорите и следователите изборът мина при строга подчиненост, ред и дисциплинираност - нито един магистрат не подлага на критика избора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР